nieuws

FNV: ‘Werknemer die akkoord gaat met dc-regeling komt bedrogen uit’

Pensioen 7132

De discussie over de rekenrente mag geen excuus zijn om de plannen voor persoonlijke pensioenpotten nieuw leven in te blazen. Dat zegt FNV-pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga in het FD. Wie beweert dat de gevolgen van de lage rente met persoonlijke pensioenen kleiner zijn, verkoopt volgens hem knollen voor citroenen.

FNV: ‘Werknemer die akkoord gaat met dc-regeling komt bedrogen uit’

“Voor werkgevers die bovenal niet willen dat de premies onbetaalbaar worden, is dat misschien een oplossing. Dan spreek je gewoon een premie af”, zegt Elzinga in de krant. “Maar op het moment dat je daar het pensioen van moet inkopen, heb je extra last van die lage rente. Heel veel mensen die nu in hun premieregeling geld hebben opgespaard en hun vermogen willen omzetten in pensioen, komen van een koude kermis thuis.”

Bedrogen

Volgens Elzinga kunnen gepensioneerden momenteel soms tot de helft minder pensioen aankopen dan wat ze tien jaar geleden nog dachten te krijgen. “Dat hakt er echt gigantisch in. Dus als werkgevers of zelfs pensioenfondsen aan hun deelnemers suggereren: laten we op een verbeterde premieregeling overgaan, dan komen mensen later bedrogen uit.”

Druk op onderhandeling

Elzinga pleit er ook voor om de komende twee jaar niets te doen aan de situatie van de pensioenfondsen. Geen kortingen en ook geen premieverhogingen. De uitwerking van het pensioenakkoord door kabinet, werkgevers en werknemers wordt volgens hem nodeloos verzwaard door de kortingen die boven de markt hangen.

Niet korten en niet verhogen

Door niet alleen de kortingen op de lange baan te schuiven, maar evenmin premieverhogingen toe te staan, meent Elzinga dat noch de ouderen noch de jongeren nu al worden getroffen door de rentedaling. “Herstel nu de rust en zeg: wat we ook doen, de komende twee jaar gaan we niet korten. Dat geeft pensioenfondsen ook de mogelijkheid om nog even niet de premies te verdubbelen”, zegt Elzinga in het FD.

Als de doelen maar gerealiseerd worden. Dan hebben we het goed gedaan. Wat onder de motorkap zit is dan minder belangrijk

Prominenten

Vorige week pleitten veertig prominenten ervoor om in het verleden behaalde beleggingsresultaten (deels) te gebruiken om toekomstige rendementen mee te voorspellen. Dat zou kortingen voorkomen en soms zelfs indexatie mogelijk maken.

Vanuit de adviesbranche volgde al kritiek op die zienswijze. En tien hoogleraren schreven een tegenbrief waarin ze duidelijk maakten dat je op die manier nu al rendement uitkeert dat nog niet behaald is. Jongeren zijn dan kind van de rekening als die winst niet behaald wordt.

Stuurgroep

De FNV vindt dat deze discussie niet thuishoort in het openbaar domein, maar in de stuurgroep die het pensioenakkoord uitwerkt. “We toetsen wat we daar bedenken aan de resultaten die we hebben benoemd in het akkoord, zoals een stabiel pensioen met indexatie. Als de doelen maar gerealiseerd worden. Dan hebben we het goed gedaan. Wat onder de motorkap zit is dan minder belangrijk”, aldus Elzinga.

Reageer op dit artikel