nieuws

‘Zzp’ers met aov en pensioenopbouw worden vergeten’

Pensioen 2600

Bij het opstellen van nieuwe regels rondom pensioen en arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen moeten beleidsmakers de zzp’ers die hun zaakjes goed voor elkaar hebben niet vergeten. Die oproep doen Sjaak Zonneveld van BrightPensioen en Cosmas Blaauw van SharePeople.

‘Zzp’ers met aov en pensioenopbouw worden vergeten’

De twee waarschuwen dat politiek en media een te eenzijdig beeld schetsen. ‘De’ zzp’er bouwt geen pensioen op en heeft geen AOV. En daarmee vormen zelfstandigen niet alleen een risico voor zichzelf, maar ook voor de samenleving als geheel.

Volgens Zonneveld en Blaauw wordt een belangrijke groep vergeten. Dat zijn de zzp’ers die wel iets hebben geregeld voor het risico op arbeidsongeschiktheid en die wel pensioen opbouwen. Die groep is groter dan gedacht, stellen zij.

Totaal ander beeld

“We hebben recentelijk een onderzoek gedaan onder onze deelnemers. Daaruit blijkt dat 80% naast het opbouwen van een pensioen bij ons ook iets heeft geregeld voor het risico op arbeidsongeschiktheid. Dat is dus een totaal ander beeld dan meestal wordt geschetst”, aldus Zonneveld, directeur van BrightPensioen. Van de 20% zzp’ers die niets geregeld hebben, zegt 40% dat het op hun to-dolijst staat.

Zijn collega Blaauw van SharePeople vreest dat politici met regels komen die enkel bedacht zijn met de groep zelfstandigen zonder AOV en pensioenopbouw in het achterhoofd. “Ze vergeten dat er een aanzienlijk groep is die alles zelf al heeft geregeld, meestal zonder de traditionele grote pensioenfondsen en verzekeraars. Die zitten niet te wachten op verplichtingen.”

Grote bijdrage aan samenleving

Zonneveld: “Wij doen een oproep om deze groep niet te vergeten in het bedenken van allerlei nieuwe regelingen. Ze redden zichzelf namelijk prima, leveren een grote bijdrage aan de maatschappij, betalen flinke belastingen en als het even tegenzit houden ze niet direct hun handje op.”

Reageer op dit artikel