nieuws

Pensioenfederatie wil overleg met Koolmees over impact negatieve rente op pensioenen

Pensioen 749

De Pensioenfederatie wil overleg met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de ontwikkelingen op de pensioenmarkt. De federatie heeft in een zogeheten position paper haar zorgen over “de extreme situatie die is ontstaan” uiteengezet. Vooral de dalende/negatieve rente vindt ze reden tot zorg.

Pensioenfederatie wil overleg met Koolmees over impact negatieve rente op pensioenen

De federatie is zeer bezorgd over de ontwikkeling van de dekkingsgraden, premies en opbouwpercentages. “De laatste maanden worden de financiële markten instabieler, zakt de rente verder tot historische dieptenpunten en verslechtert de positie van pensioenfondsen als gevolg daarvan verder.”

Dijsselbloem

Ze vreest dat de situatie vanaf volgend jaar alleen maar erger wordt als gevolg van het door het kabinet overgenomen advies van de Commissie Parameters (Dijsselbloem), waarin de economische verwachtingen voor de toekomst neerwaarts worden bijgesteld, “Dat heeft een vanaf volgend jaar een versterkend negatief effect op de ontwikkeling van premies, dekkingsgraden en opbouwpercentages van pensioensparend Nederland.”

Seinen op rood

Alle seinen staan volgens de federatie als gevolg van deze ontwikkelingen in de pensioensector inmiddels op rood. “Onder meer de handelsoorlog, geruchten over nieuwe monetaire stappen van de Europese Centrale Bank én Brexit doen die seinen dieprood kleuren.”

Reageer op dit artikel