nieuws

Koolmees in gesprek met pensioenfondsen in de hoop kortingen te voorkomen

Pensioen 1213

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gaat in gesprek met pensioenfondsen om een oplossing te zoeken voor de dreigende ‘onnodige kortingen’. Dat zei hij donderdagavond in debat met de Tweede Kamer.

Koolmees in gesprek met pensioenfondsen in de hoop kortingen te voorkomen

Voor grote pensioenfondsen als ABP, PFZW (Zorg & Welzijn) en PMT en PME (beide metaalindustrie) dreigen vanaf januari kortingen. Zij hebben dan volgens de rekenregels te weinig vermogen. In het pensioenakkoord zijn nieuwe afspraken gemaakt over lagere dekkingsgraden vanaf 2022. Koolmees wil kijken of het met dat vooruitzicht nu al mogelijk is pensioenkortingen te voorkomen.

Gesprek met Pensioenfederatie

De Pensioenfederatie vroeg donderdag om hulp van het kabinet, in de aanloop naar het debat met de Kamer. Nederlandse pensioenfondsen zijn blij met het recent gesloten pensioenakkoord, maar maken zich ernstige zorgen over de effecten van de aanhoudend lage rente en de instabiele financiële markten.

Harde toezeggingen deed Koolmees niet, maar hij gaat graag met Pensioenfederatie om tafel. Hij onderstreepte dat het gesprek losstaat van het overleg met de sector over de uitvoering van het pensioenakkoord. Hij hoopt de Tweede Kamer voor het einde van het jaar te kunnen informeren over de gesprekken.

Druk uit oppositie

Ondertussen zetten oppositiepartijen PvdA en GroenLinks druk op Koolmees door te dreigen het pensioenakkoord af te wijzen. De minister kan alleen op de steun van de links partijen rekenen als hij in actie komt tegen pensioenkortingen, schrijft De Telegraaf vrijdag. Het kabinet heeft de bijdrage van PvdA en GroenLinks nodig om een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen voor het akkoord.

Reageer op dit artikel