nieuws

Dekkingsgraad ABP en PFZW onder 90%

Pensioen 1323

De dekkingsgraden van de twee grootste pensioenfondsen van Nederland zijn in augustus tot onder de 90% gedaald. Dat maken ambtenarenpensioenfonds ABP en pensioenfonds Zorg en Welzijn vandaag bekend, meldt Het Financieele Dagblad.

Dekkingsgraad ABP en PFZW onder 90%

Ook bij andere pensioenfondsen zijn de dekkingsgraden onderuit gegaan. Daardoor moeten, als herstel de rest van het jaar uitblijft, veel meer pensioenfondsen, volgend jaar veel grotere kortingen doorvoeren dan al werd gevreesd. De pensioenfondsen willen daarom zo snel mogelijk met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om tafel. De minister heeft inmiddels toegezegd met de bonden in gesprek te willen.

Grote pensioenfondsen

Van de vijf grote fondsen staan de ambtenaren, zoals onderwijzers, gemeentewerkers en beleidsmakers op ministeries, er het slechtst voor. De actuele dekkingsgraad van ABP stond eind augustus op 88,6% (een daling van 15 procentpunt in een jaar). Daarmee is het dieptepunt van de kredietcrisis (82,7%) in zicht. PFZW sloot augustus af op 89,8%. De twee metaalfondsen PMT en PME – de nummer drie en vijf van Nederland doen het net iets minder beroerd met standen van 92,6 respectievelijk 91,5%.

Reageer op dit artikel