nieuws

‘Afschaffen doorsneepremie wordt onbetaalbaar bij verzekerde pensioenregeling’

Pensioen 2441

Het afschaffen van de doorsneesystematiek wordt een levensgroot probleem voor bedrijven met een pensioenregeling bij een verzekeraar of ppi. Directeur van Aegon Adfis en hoogleraar aan de VU Herman Kappelle schat dat de kosten voor compensatie oplopen tot meer dan 7 miljard euro in twintig jaar tijd. In de Telegraaf zegt hij niet te verwachten dat werkgevers dat kunnen opbrengen.

‘Afschaffen doorsneepremie wordt onbetaalbaar bij verzekerde pensioenregeling’

Anders dan pensioenfondsen hebben verzekeraars geen opties om de afschaffing van de doorsneepremie mee te financieren. Buffers zijn er niet, de verhoging van de pensioenleeftijd van 67 naar 68 hebben verzekeraars al doorgevoerd, en goede rendementen verdelen over contracten kan niet. “Een verzekeraar kan niet tegen een werkgever met een relatief jong werknemersbestand zeggen: we geven jouw geld aan een ander bedrijf met een relatief oud bestand”, zegt Kapelle in de Telegraaf.

Fiscaal maximum

Als het pensioenakkoord gevolgd wordt, verdwijnt de leeftijdsafhankelijke premie in ruil voor een vlakke premie met een fiscaal maximum. Ouderen zouden dan eigenlijk meer moeten betalen om het beloofde te krijgen, maar verliezen dan het fiscale voordeel. In het FD stelt Kappelle dat oudere werknemers daar niet mee akkoord hoeven te gaan.

Contract

“Dat de overheid de hogere pensioenpremie niet meer fiscaal faciliteert, betekent niet dat een werknemer accepteert dat hij veel minder pensioen krijgt dan in het arbeidscontract is afgesproken”, zegt Kappelle. Een werkgever die door werknemers gedwongen wordt om extra pensioen in te leggen, krijgt pas verlichting van de kosten over 23 jaar. Dan zijn de huidige jongeren ook oud en goedkoper dan de 45-plusser van nu.

Arbeidsmobiliteit

De Aegon Adfis-directeur verwacht dat deze problemen funest worden voor de arbeidsmobiliteit van mensen boven de 45. Niemand zal willen vertrekken als dat betekent dat hij zijn gunstige pensioenregeling daardoor kwijtraakt. Andersom zal volgens hem geen werkgever nog een 45-plusser willen aannemen als hij opdraait voor de veel hogere pensioenlasten.

Oplossing

Kappelle zegt in het FD dat het probleem op te lossen is door de doorsneepremie af te schaffen en een leeftijdsafhankelijke premie voor iedereen in te voeren zoals de verzekerde regelingen dat al deden.

Reageer op dit artikel