nieuws

Zomerserie (12) – Borgert Tegel (Pensioenorde): ‘Verplichtstelling brengt bedrijven in problemen’

Pensioen 1088

Geen wekker, geen stropdas, geen files. De rust van de zomervakantie is een uitstekend moment voor reflectie. Hoe kijkt de sector terug op de eerste helft van 2019? Vijf weken lang stelt AM elke dag zeven vragen aan een branchegenoot. Voorzitter van de Pensioenorde Borgert Tegel ziet bedrijven in de problemen komen doordat pensioenfondsen de verpichtstelling steeds verder oprekken. “Dit kan toch niet de bedoeling zijn van de vrijemarktgedachte.”

Zomerserie (12) – Borgert Tegel (Pensioenorde): ‘Verplichtstelling brengt bedrijven in problemen’

Welke vakantiebestemming kun je iedereen aanraden?
“Dat zijn er diverse en is afhankelijk hoeveel tijd je hebt. In Europa ben ik gek op de regio Piemonte in Italie en Monchique in Portugal. De combinatie van mooi weer en heerlijk en puur eten spreekt mij zeer aan. Als ik wat langer de tijd heb, vertrek ik het liefst naar Azië. Bali of Noord-Thailand spreken mij zeer aan.  Er is nog veel te ontdekken.”

Gaat je telefoon helemaal uit op vakantie, of laat je stiekem je werkmail binnenlopen?
“Nee, deze gaat tegenwoordig niet uit, zeker gezien de Europese tariefvoordelen. Wel heb ik de afspraak dat ik overdag geen telefoon aanneem tijdens mijn vakantie. Over het algemeen pak ik eenmaal per dag in mijn vakantie mijn iPad en wikkel ik de belangrijkste emails af. Zo kan ik mijn medewerkers vragen zaken op te pakken en is er minder stress na de vakantie als ik weer moet gaan werken.”

Wij gaan met het bestuur van de Pensioenorde flink aan de boom schudden

Wat was de meest memorabele gebeurtenis van het afgelopen halfjaar?
“De samenwerking die we hebben getracht op te zetten tussen de NOPD en de RPA. In eerste instantie leek dit goed te slagen echter na een paar maanden kwam er een kink in de kabel waardoor beide partijen moesten bekennen dat het niet werkte. Inmiddels hadden wij de NOPD-vereniging omgedoopt tot de beroepsvereniging de Pensioenorde.”

Welke ontwikkeling in de branche moeten we de komende tijd in de gaten houden?
“Wij gaan met het bestuur van de Pensioenorde flink aan de boom schudden. Wij willen de belangrijkste belangenbehartiger zijn en worden van de pensioenadviseur in Nederland. De komende periode zullen wij veelvuldig in het nieuws komen op het gebied van politiek, AFM, uitvoerders en interessante studiebijeenkomsten.”

Ligt Felixx qua doelen in 2019 op schema?
“Wij liggen als Felixx-groep bijna op schema. De omzet is het eerste halfjaar van 2019 gelijk aan die van 2018. Voor heel 2019 hebben wij groei geprognotiseerd. De ebita ligt hoger dan onze planning, dus daar zijn wij zeer tevreden over. Daarnaast zien wij een aantal voorspelde trends gebeuren. Pensioenadviseringsfee staat onder druk en daarentegen zien wij veel meer omzet in onze relatief nieuwe activiteiten loonadministratie en arbobegeleiding. Deze takken groeien als kool en deze trend zullen wij komende jaren gaan zien.”

Op welk resultaat ben je trots?
“Ik ben trots op de redelijk nieuwe activiteiten van Felixx. Met onze loon- en arbo-activiteiten groeien wij snel en hebben wij onze dienstverlening naar onze klanten verbreed. Inmiddels zien steeds meer klanten het nut van een single log-in in en verlossen wij hun van een heleboel administratieve activiteiten.”

Wat moet bovenaan de agenda staan als de politici terugkomen van het zomerreces?
“Hoe wordt er invulling gegeven aan het pensioenakkoord. Er zijn nog vele vragen die openstaan en waarbij de markt duidelijkheid wil hebben. Daarnaast zou ik graag de ongebreidelde uitbreiding van verplichtstelling aan de kaak willen stellen. Wij zien dat pensioenfondsen steeds verder hun verplichtstellingen oprekken waardoor veel verzekerde bedrijven in de problemen komen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van de vrijemarktgedachte.”

Reageer op dit artikel