nieuws

Sivi ziet mogelijkheden voor efficiënter gebruik Loonaangifteketen

Pensioen 1347

Standaardisatie-instituut en kenniscentrum Sivi heeft twee studies uitgevoerd naar het efficiënter maken van de gegevens in de UWV Loonaangifteketen. Pensioenfondsen en -verzekeraars zouden volgens Sivi met een effectieve datakoppeling hun beheerskosten kunnen verlagen. De resultaten van de onderzoeken zijn gepubliceerd in twee papers op de website van Sivi.

Sivi ziet mogelijkheden voor efficiënter gebruik Loonaangifteketen

Werkgevers sturen in een vaste frequentie het Loonaangiftebericht naar de Belastingdienst. Daarin staat de complete set aan loonbelastingdata per werkgever over een bepaalde periode. De Belastingdienst verwerkt de informatie en stelt die ter beschikking aan het UWV, die het opslaat in de Polisadministratie. Volgens Sivi kan de data in die keten effectiever gebruikt worden.

Datakoppeling

Volgens Sivi zou een koppeling van de UWV Polisadministratie met de pensioenfondsen en -verzekeraars de sector in staat stellen om periodiek actuele deelnemersdata op één plek op te halen. “Een datakoppeling met de UWV-Polisadministratie biedt zodoende gemak voor werkgevers en verlaagt de beheerkosten van pensioenportefeuilles”, schrijft Sivi.

UPA

De tweede studie richt zich op de Uniforme Pensioenaangifte (UPA). Een op de Loonaangifte gebaseerde standaard waarmee deelnemersgegevens aangeleverd kunnen worden vanuit de brondadministratie van de werkgever. Ten opzichte van de Loonaangifte bevat die extra gegevens.

Stappen

“Wij denken binnen het project na over de stappen die we nu gezamenlijk moeten zetten om in de toekomst als hele sector de Loonaangifteketen optimaal te kunnen gebruiken”, zegt projectleider Ad van Leest. “Maar ook nu is al veel mogelijk. Het is daarom goed dat de belangrijkste opties door Sivi in kaart zijn gebracht.”

Droom

Sivi-directeur Peter Mols vult aan: “De UPA is al geweldig, maar waar we van dromen is het toekomstbeeld waarbij UWV alle data op een zorgvuldige en veilige manier kan leveren om het pensioengevend salaris te berekenen voor alle pensioenregelingen.”

Reageer op dit artikel