nieuws

Druk op pensioenfondsen neemt verder toe; dekkingsgraad verder gedaald

Pensioen 1673

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is begin augustus gedaald van 102% naar 98%. Extreme rentedaling en negatieve ontwikkelingen op de beurzen zetten de Nederlandse pensioenfondsen verder onder druk. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, is vooralsnog 106%.

Druk op pensioenfondsen neemt verder toe; dekkingsgraad verder gedaald

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risk, retirement en health, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Wettelijk minimum

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, was eind juli 106%. Dit ligt hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%, maar een aantal fondsen zit onder die grens. De beleidsdekkingsgraad loopt de komende maanden nog verder terug, omdat de hogere dekkingsgraden van de tweede helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde.

Klappen op beurzen

Met een actuele gemiddelde dekkingsgraad van 98% zal het gemiddelde ook teruglopen. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor niet van de baan. Sterker nog, met zowel een dalende rente als klappen op de beurzen worden kortingen een steeds meer realistisch scenario.

Pensioenakkoord

Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 worden, ondanks het pensioenakkoord, realistischer scenario voor meer fondsen. Fondsen die al vijf jaar te maken hebben met onderdekking en aan het eind van dit jaar een dekkingsgraad lager dan 100% hebben, moeten de pensioenen korten om op 100% dekkingsgraad te komen. Daarnaast speelt nu volgens Aon ook het risico op onvoldoende herstelvermogen, dat volgend jaar al tot kortingen kan leiden.

Reëel risico

“Dit wordt door de nieuwe parameters van de Commissie Dijsselbloem en de huidige lage dekkingsgraden nu een reëel risico”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Steeds meer fondsen komen hierdoor in de gevarenzone. De druk op de politiek zal komende maanden toenemen als deze situatie op de beurzen voortduurt.”

Reageer op dit artikel