nieuws

Dijsselbloem: pijn pensioenkorting niet vooruit blijven schuiven

Pensioen 3889

Vroeg of laat moet er gekort worden op de pensioen, die pijn kan niet vooruitgeschoven blijven worden. Dat zei Jeroen Dijsselbloem zondag in tv-programma Buitenhof. De oud-minister van Financiën noemde de timing van het advies van een door hem geleide commissie over de rekenregels ongelukkig.

Dijsselbloem: pijn pensioenkorting niet vooruit blijven schuiven

Volgens Dijsselbloem bestaat er een enorm verzet tegen het principe dat er een keer gekort moet worden bij de fondsen. Dat is volgens hem onterecht. De oud-bewindsman wees er in het interview op dat pensioenen geen zekerheid zijn. Bovendien staat volgens hem in het nieuwe pensioenakkoord dat fondsen de pensioenen in de toekomst makkelijker kunnen verhogen of verlagen, als dat nodig is.

Strengere rekenregels

In het pensioenakkoord werden dit voorjaar afspraken gemaakt om wat druk van de ketel te halen voor pensioenfondsen. Kort na dat akkoord bracht Dijsselbloem als voorzitter van een belangrijke commissie over de pensioenen een advies naar buiten om de rekenregels voor de fondsen strenger te maken. Hierdoor zijn verlagingen van de pensioenen in de komende jaren weer waarschijnlijker geworden.

De vakbonden schrokken daarvan en Dijsselbloem erkent dat de timing erg ongelukkig was. Hij benadrukte daarnaast dat de Nederlandse pensioenfondsen er langer slecht voor staan door de lage rente. Nu duidelijk is dat de rente voorlopig nog een tijdje erg laag zal blijven, is het volgens Dijsselbloem belangrijk om daar op een juiste manier mee om te gaan, zodat over zestig of zeventig jaar nog steeds pensioenen uitgekeerd kunnen worden.

Reageer op dit artikel