nieuws

‘Animo voor deeltijdpensioen groeit, maar dat leidt nog niet tot meer gewerkte uren’

Pensioen 1450

Veel mensen werken langer door als ze gebruik kunnen maken van deeltijdpensioen. Daartegenover staat dat net zo veel mensen deeltijdpensioen zien als een aantrekkelijke optie om eerder deels te stoppen met werken. De arbeidsparticipatie kan worden gestimuleerd door deeltijdpensioen financieel aantrekkelijker te maken. Dat concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau en Tilburg University in een Netspar-studie.

‘Animo voor deeltijdpensioen groeit, maar dat leidt nog niet tot meer gewerkte uren’

De animo voor deeltijdpensioen is groot, stellen de onderzoekers van pensioendenktank Netspar. In een enquête onder ruim 3.000 mensen zeggen zo’n twee op de vijf ondervraagden belangstelling te hebben voor deze optie. Er zijn weinig verschillen tussen mannen en vrouwen. Ook over opleidingsniveau en inkomensniveau is de interesse vrijwel gelijk.

Stijgende AOW-leeftijd

De belangstelling voor deeltijdpensioen groeit naarmate de basispensioenleeftijd hoger ligt. De Netspar-onderzoekers verwachten daarom dat door de stijgende AOW-leeftijd meer mensen in de nabije toekomst zullen interesse zullen tonen in deeltijdpensioen.

Voor de arbeidsparticipatie heeft deeltijdpensioen geen positief effect. Weliswaar willen veel mensen de optie gebruiken om langer door te kunnen werken, maar dan in deeltijd. Anderen gebruiken deeltijdpensioen echter om eerder te beginnen met het afbouwen van hun gewerkte uren.

Hoger loon

Door deeltijdpensioen financieel aantrekkelijker te maken kan de arbeidsparticipatie alsnog worden gestimuleerd, denken de onderzoekers. Daar zijn wel kosten aan verbonden. De animo voor deeltijdpensioen zal groeien als werk tijdens die deeltijdpensioenfase gepaard gaat met een hoger loon. Deeltijdpensioen wordt dan financieel aantrekkelijker dan vroegpensioen of uitgesteld pensioen.

Reageer op dit artikel