nieuws

Voortaan vijf jaarsalarissen als nabestaandenpensioen

Pensioen 3366

De partner van een overleden werknemer krijgt in de toekomst mogelijk vijf jaarsalarissen van het pensioenfonds als nabestaandenuitkering. De partner kan dan bij het pensioenfonds van zijn levensgezel kiezen voor een uitkering uitgesmeerd over vijf jaar, of het geld gebruiken voor een levenslange uitkering, schrijft de Volkskrant.

Voortaan vijf jaarsalarissen als nabestaandenpensioen

Deze uitkering moet het huidige ingewikkelde systeem van het nabestaandenpensioen vervangen, zodat een grote armoedeval bij het overlijden van een partner wordt voorkomen.

Modernisering

De vakbeweging en werkgevers werken dit plan deze zomer uit, bevestigen bronnen aan de krant. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft hen gevraagd met een visie op het nabestaandenpensioen te komen. Hun voorstel moet onderdeel worden van de algehele modernisering van het pensioenstelsel.

Begrip partner

Partnerpensioen is een levenslange uitkering voor de partner van een werknemer die pensioen opbouwt, nadat die werknemer is overleden. Het wordt georganiseerd per bedrijfstak of werkgever, bijvoorbeeld in een pensioenfonds of bij een verzekeraar. Overigens kan het begrip partner per regeling verschillen, net als het recht op een uitkering.

Reageer op dit artikel