nieuws

Vakbonden stemmen in met pensioenakkoord

Pensioen 1311

De handtekening van vakbonden FNV en CNV onder het concept-pensioenakkoord zijn bekrachtigd door de leden. Zaterdagmiddag werd bekend dat in het referendum 76% van de FNV-leden voor het akkoord stemde. Het ledenparlement van de vakbond nam dat advies over en stemde ook in met de plannen. Eerder vandaag schaarde een meerderheid van 79% van de CNV’ers zich al achter het akkoord.

Vakbonden stemmen in met pensioenakkoord

Vakbondsvoorzitter Han Busker maakte zaterdagmiddag in Apeldoorn bekend dat een meerderheid van de leden en het ledenparlement het pensioenakkoord steunt. Ruim 375.000 vakbondsleden stemden afgelopen dagen in een referendum, 37% van het totaal aantal FNV-leden. Van hen sprak 76% zich uit voor het pensioenakkoord, 23% tegen en 1% had geen mening.

Eerlijker pensioen

“Met het nieuwe contract wordt het vertrouwen van jonge mensen in het pensioenstelsel hersteld en krijgen zelfstandigen makkelijker toegang tot het pensioensysteem”, zei FNV-voorman Busker. Hij reageerde ook op de 23% tegenstemmers, volgens hem een signaal dat de vakbond door moet gaan met het pensioenstelsel eerlijker maken. “En het eerlijker maken is wat we gaan doen.”

Meerderheid CNV voor

Eerder op de zaterdag kreeg het pensioenakkoord ook al het fiat van vakbond CNV. In totaal 43.421 CNV-leden brachten hun stem uit. Daarvan stemde 79% in met het principeakkoord. “Het pensioenakkoord maakt een einde aan een jarenlange discussie en is een verbetering voor alle werknemers. We zijn zeer verheugd dat onze achterban in grote meerderheid voor het pensioenakkoord stemt”, aldus Arend van Wijngaarden, CNV-voorzitter.

VCP stemt dinsdag

Het pensioenakkoord, waarover negen jaar is onderhandeld, is nu bijna definitief. Dinsdag komt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) met een eindoordeel. De achterban van de vakcentrale kan tot aanstaande maandag zijn mening geven over het akkoord.

Minister Koolmees van Sociale Zaken zegt “erg blij” te zijn met de uitslag van de ledenraadplegingen bij FNV en CNV. Hij hoopt dat de VCP ook instemt. “Dan kunnen we met de sociale partners beginnen met de uitwerking.”, aldus de bewindsman tegen persbureau ANP.

Ook voorzitter Shaktie Rambaran Mishre van de Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van de Nederlandse pensioenfondsen, spreekt van “goed nieuws”. Ze wijst erop dat nu de hoofdlijnen uit het akkoord verder uitgewerkt kunnen worden en er meer duidelijkheid kan komen voor de deelnemers.

Reageer op dit artikel