nieuws

‘Koolmees heeft zzp’ers als wisselgeld gebruikt om pensioendeal erdoorheen te krijgen’

Pensioen 5924

In het principeakkoord voor een nieuw pensioenstelsel wordt ook melding gemaakt van een AOV-plicht voor zzp’ers. Een vreemde eend in de bijt, vindt ook het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO). “Het lijkt erop alsof PvdA en FNV hun zin hebben doorgedreven”, zegt PZO-woordvoerder Iris de Jong. Volgens ZZP Nederland-voorzitter Maarten Post zijn zzp’ers als wisselgeld gebruikt om de pensioendeal erdoorheen te krijgen.

‘Koolmees heeft zzp’ers als wisselgeld gebruikt om pensioendeal erdoorheen te krijgen’

“Het is op dit moment nog een beetje onduidelijk”, zegt De Jong over het principeakkoord. “Op welke manier zien ze dit voor zich, publiek of privaat? Het lijkt erop alsof PvdA en FNV hun zin hebben doorgedreven. Het is jammer dat het erin staat.” Volgens De Jong heeft PZO wel contact gehad met werkgeversorganisatie en pensioenonderhandelaar VNO-NCW over de AOV-plicht. “Wat ze goed hebben gedaan is de opt-out erin zetten. Dat je in bepaalde gevallen geen plicht hebt, bijvoorbeeld als je vermogend genoeg bent of al pensioengerechtigd bent.”

Basisverzekering

De lobbyclub voor zzp’ers en andere zelfstandigen staat niet negatief tegenover een AOV-plicht, maar alleen als die voor alle werkenden geldt. “Binnenkort gaan we onze visie delen. Het idee is eigenlijk dat je een publieke basisverzekering hebt, die je eventueel privaat kunt ‘optoppen’ als je beter verzekerd wil zijn.” PZO is over het pensioendeel van het principeakkoord overigens niet ontevreden. “Het openstellen van de tweede pijler voor zzp’ers maakt de keuzevrijheid alleen maar groter. Je kunt bij je oude fonds blijven of je kunt iets nieuws gaan doen. Het is alleen verbazingwekkend dat die AOV erin staat.”

ZZP Nederland

Voorzitter van ZZP Nederland Maarten Post was ook verbaasd over het betrekken van een AOV-plicht bij het pensioenakkoord. “Dat zinnetje dat erin staat is zo ongenuanceerd, dat kan nooit de bedoeling zijn. Wij hebben een heel ander voorstel gedaan. Een basisvoorziening voor alle werkenden. Onze achterban wil ook helemaal geen algemene verzekeringsplicht voor zzp’ers”, zegt Post. Volgens de oud-vakbondsbestuurder hebben PvdA en GroenLinks de pensioenonderhandeling gebruikt om dit erin te fietsen. “We hebben toch een regeerakkoord? Daar staat niets in over een AOV-plicht. Koolmees heeft zzp’ers als wisselgeld gebruikt om de pensioendeal er doorheen te krijgen.”

VNO-NCW

Post vindt niet dat VNO-NCW alle ondernemers vertegenwoordigd heeft in de pensioenonderhandelingen. “Nee, die vertegenwoordigen de werkgevers. Wij vertegenwoordigen de zelfstandige ondernemers zonder personeel. Zzp’ers hebben heel andere belangen dan werkgevers. Daarom pleiten wij ervoor dat wij in de toekomst ook in dit soort discussies betrokken worden”, aldus Post.

Reageer op dit artikel