nieuws

PGGM en Shell belangrijkste kandidaten voor Eneco-overname

Pensioen 787

Pensioenuitvoerder PGGM is samen met Shell nog in de race voor de overname van energiebedrijf Eneco. ANP meldt dat andere twee andere geïnteresseerde partijen waaronder het Franse olie- en gasbedrijf Total geen bieding zullen doen. Het Nederlandse energiebedrijf moet naar verluidt ongeveer 3 miljard euro kosten.

PGGM en Shell belangrijkste kandidaten voor Eneco-overname

De tweede partij die de handdoek in de ring gegooid zou hebben, is het Italiaanse Enel. APG, de andere andere Nederlandse pensioenuitvoerder met interesse voor Eneco, had zich voor deze overname verbonden aan het Italiaanse energiebedrijf. APG zou inmiddels op zoek zijn naar een nieuwe partner voor de overname, nu Enel zich heeft teruggetrokken.

Biedingen

Volgens ingewijden rond het biedingsproces waar ANP mee sprak, zijn ook het infrastructuurfonds Macquarie en de Japanse investeerder Mitsubishi nog in de race voor Eneco. Ook het Franse elektriciteitsbedrijf EDF wordt nog genoemd als kandidaat. Of Eneco deels in handen komt van Nederlandse pensioendeelnemers zal pas over enkele weken blijken. De huidige biedingen hebben nog geen bindende status.

Gemeenten

De aandelen van Eneco zijn in handen van 44 Nederlandse gemeenten, waarvan Rotterdam de grootste aandeelhouder is. Het bedrijf is actief in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en België. In totaal werken er ongeveer 3.000 mensen.

Reageer op dit artikel