nieuws

Michel Hassefras (SAR): ‘Basis voor samenwerking was weggeslagen’

Pensioen 2462

SAR-voorzitter Michel Hassefras herkent zich niet in de kritiek die volgde op het vertrek van zijn stichting uit de Pensioenorde. Een aanvaring tussen een bestuurslid van de Pensioenorde en een medewerker van de SAR kort voor het jaarcongres, was voor hem de druppel die ertoe leidde dat hij de samenwerking opzegde. “Dan krijgen wij de zwarte piet toegeschoven. Dat is prima, ik kan dat goed hebben.” Hassefras verwacht over niet al te lange tijd een nieuw RPA-bestuur te presenteren.

Michel Hassefras (SAR): ‘Basis voor samenwerking was weggeslagen’

Volgens de Pensioenorde was de kern van het conflict dat de SAR de regie over de belangenbehartiging niet uit handen wilde geven. Volgens Hassefras is er echter nooit onduidelijkheid geweest over de taakverdeling tussen het RPA en de Pensioenorde. “Zij zouden de belangenbehartiging en de lobby doen, en wij bleven separaat het register verzorgen. Wij zijn de organisatie ook helemaal niet voor belangenbehartiging.” Voor de SAR was de onwerkbare situatie tussen de besturen de reden voor het opzeggen van de samenwerking.

Weggeslagen

De Pensioenorde wilde in juli nog in gesprek met de SAR om ‘de klokken weer gelijk te zetten’, maar Hassefras wachtte dat niet af. “Ze reageren zo fel, zijn zo negatief over de SAR. Daar heb ik in mijn mail drie concrete voorbeelden van gegeven. De basis om verder samen te werken was helemaal weggeslagen.”

Totale verrassing

Voormalig RPA-voorzitter Johan van Eekhout was verontwaardigd dat hij door de SAR niet was ingelicht over hun voornemen om uit de Pensioenorde te stappen. Van Eekhout was vanuit zijn functie bovendien ook SAR-bestuurslid. Hassefras heeft een andere lezing. “Ik heb hem gesproken, uitgelegd wat ik ging versturen. Hij is daar wel in gekend. Het was voor mij ook een totale verrassing dat ze tijdens de ALV allemaal opgezegd hebben.”

Achterban

Van Eekhout meende dat de SAR niet beseft dat het geen achterban heeft. Ook dat is een verkeerde aanname, vindt Hassefras. “We hebben ontzettend veel reacties gekregen van onze achterban. Gisteren ook bij de ALV, daar waren ook RPA’s aanwezig. We beheren met de SAR vier registers, 1.300 mensen zijn onze achterban.” 

Wat mij betreft kun je als RPA’er ook gewoon bij de Pensioenorde zitten

Splijten

Oud-NOPD-voorzitter Theo Gommer vindt dat er na de breuk geen plaats meer is voor RPA’ers binnen de Pensioenorde. Hij dreigt zelfs zijn lidmaatschap op te zeggen als dat zou gebeuren. Hassefras ziet dat probleem niet. “We zijn twee verschillende organisaties. Gommer probeert het te splijten, maar wat mij betreft kun je als RPA’er ook gewoon bij de Pensioenorde zitten.” 

De Pensioenorde is van zins om nu zelf een register op te richten, naast het RPA van de SAR. Hassefras betwijfelt of dat gaat lukken. “Ik wens ze oprecht succes met de belangenbehartiging.”

Reageer op dit artikel