nieuws

Lot pensioenafspraken nu in handen miljoen vakbondsleden

Pensioen 1138

FNV zet nog geen handtekening onder een pensioenakkoord. Het bestuur van de vakbond staat achter de gisteren bekendgemaakte afspraken, maar het ledenparlement had gisteravond veel kritiek op het principeakkoord. Een referendum onder ruim een miljoen FNV-leden moet uitwijzen of de definitieve handtekening er komt.

Lot pensioenafspraken nu in handen miljoen vakbondsleden

Die online redenraadpleging vindt plaats van 12 tot 15 juni en is adviserend van aard. Het principeakkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers gisteren bereikten, zal met een neutraal advies aan de vakbondsleden worden voorgelegd. De uitslag gaat naar het ledenparlement, het hoogste orgaan van de FNV. Als de vakbond voor 1 juli zijn handtekening zet onder de afspraken, kunnen kortingen op de pensioenen worden afgewend.

AOV-plicht zzp’er

Het principeakkoord voorziet in afschaffing van de doorsneepremie en de keuze voor fondsen uit twee verschillende pensioencontracten. De AOW-leeftijd wordt de komende twee jaar bevroren en stijgt na 2024 met 8 maanden voor elk jaar dat de levensverwachting toeneemt. Ook komt er een regeling die het zware beroepen makkelijker maakt eerder te stoppen met werken. Er komt geen pensioenplicht voor zzp’ers, maar wel een AOV-verplichting.

Het principeakkoord wordt aan het eind van de ochtend door vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees van Sociale Zaken gepresenteerd.

Reageer op dit artikel