nieuws

Lex Hoogduin: ‘Pensioenakkoord schept onterecht beeld van waardevast pensioen’

Pensioen 4209

Voormalig DNB-directeur Lex Hoogduin vindt dat de verwachtingen van het pensioenakkoord wel wat getemperd mogen worden. Op de website van het Verbond van Verzekeraars zegt de econoom dat het akkoord rooskleuriger wordt voorgespiegeld dan het in werkelijkheid is. Hoogduin adviseert de stuurgroep die de plannen gaat uitwerken om vooral eerlijk te blijven communiceren.

Lex Hoogduin: ‘Pensioenakkoord schept onterecht beeld van waardevast pensioen’

“Als ik het kort moet samenvatten, zou ik twee belangrijke dreigingen willen noemen: het afschaffen van de doorsneepremie en de te positieve verwachtingen die zijn gewekt”, zegt Hoogduin bij het Verbond. “Om de doorsneepremie te kunnen afschaffen, is er een herverdeling nodig en dat is niet zo simpel als het lijkt. Sterker nog, dat kan van fonds tot fonds verschillen. Mijn tweede vrees is dat de intenties te makkelijk zijn verkocht als verbeteringen in de tweede pijler, terwijl er straks toch echt geen cent meer in kas zit.”

Indexatie

Uit de reacties op het rapport van Jeroen Dijsselbloem, blijkt volgens Hoogduin dat toekomstige indexatie voor veel mensen het uitgangspunt is. Hoogduin vindt dat niet realistisch. “Want laten we eerlijk zijn, mensen denken nu dat de kans op een waardevast pensioen ineens een stuk groter is, terwijl daar geen enkele sprake van is.”

Open eindjes

Volgens Hoogduin kent het akkoord nog zoveel open eindjes, dat hij zich afvraagt of het wel echt een akkoord is. “Ik snap dat we na tien jaar onderhandelen graag de positieve kanten van het akkoord willen benadrukken, maar we moeten ook reëel zijn. Alleen al het oplossen van de doorsneesystematiek vergt extra middelen, terwijl niet ieder pensioenfonds daar de ruimte voor heeft. Als je het mij vraagt, is het akkoord pas een eerste, voorzichtig begin. Het echte werk begint nu pas”, aldus Hoogduin.

Reageer op dit artikel