nieuws

FNV-bestuurders: onderste uit de kan gehaald

Pensioen 1886

FNV-bestuurders Han Busker en Tuur Elzinga waarschuwen leden dat als het pensioenakkoord wordt afgewezen alle afspraken van tafel zijn. De twee zeggen in een interview met De Telegraaf dat het onderste uit de kan is gehaald. “Het is het geheel of niet. Anders is het aan de politiek en dan moet je maar weer afwachten, want die zijn niet altijd even betrouwbaar gebleken”, zegt Busker.

FNV-bestuurders: onderste uit de kan gehaald

Volgens Busker is het “de verdienste van de FNV dat dit akkoord überhaupt op tafel ligt”. Dat de FNV-leden over dit akkoord mogen stemmen in tegenstelling tot niet-vakbondsleden, vindt hij niet meer dan logisch. “Wíj hebben een regeling voor zware beroepen voor elkaar gebokst. Wíj hebben de veel te snelle verhoging van de AOW-leeftijd een halt toegeroepen. Dat hebben wíj geregeld.”

63 jaar

Met de regeling voor zware beroepen wordt het mogelijk om met 63 jaar te stoppen met werken. Elzinga wil de vervroegde uittreding in zoveel mogelijk cao’s vastleggen, zegt hij. “Ik denk aan de bouw, maar ook aan de havens, politie, defensie, de zorg, de metaal en de industrie.”

Op de eerste dag van het pensioenreferendum van vakbond FNV hebben tussen 11.00 uur en 19.00 uur meer dan 76.000 leden hun stem uitgebracht. De bond spreekt zelf van ‘ronkende servers’. Op sommige momenten is het zo druk dat de website waarop gestemd wordt trager werkt.

Overbelast stemsysteem

FNV vraagt leden in dat geval op een later moment alsnog hun stem uit te brengen. Dat kan nog tot zaterdag 12.00 uur, dus er is volgens de bond voldoende tijd. Halverwege de dag meldde FNV al dat het stemsysteem overbelast raakte door de grote hoeveelheid leden die probeerden te stemmen.

“Dit laat zien dat het onderwerp ongelofelijk leeft en dat het goed is dat we dit aan de leden voorleggen”, zegt FNV-voorzitter Han Busker. “Ook de bijeenkomsten die we deze week overal in het land organiseren en waar leden zich laten informeren over het akkoord worden heel goed bezocht.”

Pensioenakkoord

De circa een miljoen FNV-leden hebben een brief gekregen met een individuele code om hun mening te geven over het nieuwe pensioenstelsel. Vorige week bereikten bonden, werkgevers en kabinet daarover een akkoord en de uitslag van het referendum telt voor FNV zwaar mee. Als de FNV instemt, is het akkoord over een nieuw pensioenstelsel overigens nog niet rond. Vakbond CNV peilt bijvoorbeeld eveneens de stemming in de achterban.

Op sociale media lieten FNV’ers woensdag eveneens van zich horen. Sommige vakbondsleden stelden op Twitter dat ze hun code voor het stemmen nog niet hadden gekregen. Het referendum lijkt spannend te worden. Volgens een peiling van actualiteitenprogramma EenVandaag is de achterban van FNV erg verdeeld en ontlopen aantallen voor- en tegenstanders elkaar amper.

Reageer op dit artikel