nieuws

Dekkingsgraad daalt: pensioenkortingen opnieuw stap dichterbij

Pensioen 687

Pensioenfondsen hebben in mei een flinke knauw opgelopen door de dalende aandelenbeurzen en een verder gedaalde rente. De gemiddelde dekkingsgraad bij de fondsen zakte in mei van 107 procent terug naar 104 procent. De beleidsdekkingsgraad, het gemiddelde van 12 maanden, blijft nog enkele procentpunten boven de kortingsgrens van 104,3 procent, maar dat zal volgens de Pensioenthermometer Aon niet lang meer duren.

Dekkingsgraad daalt: pensioenkortingen opnieuw stap dichterbij

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad zakte bij de fondsen terug van 108 tot 107 procent. In de komende maanden zullen de cijfers uit de goede eerste periode van 2018 echter niet meer meegewogen worden. Aon verwacht dat pensioenkortingen aan het eind van 2019 en 2020 daardoor een steeds realistischer scenario worden.

May en Trump

De dalende rente zorgde ervoor dat de waarde van de verplichtingen met 2 procent toenam. Daartegenover staat dat het vermogen van de fondsen in mei gedaald is. “Het sentiment op de financiële markten verslechterde door tegenvallende cijfers, het aftreden van May waardoor de kans op een harde brexit groter wordt en met name door Trump, die met de boycot van het Chinese bedrijf Huawei de onderhandelingen over een handelsakkoord met China op scherp zette. De onzekerheid onder de beleggers nam hierdoor toe”, schrijft Aon.

Europese kaders

Volgens Aon wordt de noodzaak van een nieuw pensioenakkoord steeds groter. Frank Driessen, CEO van Aon Retirement & Investment, geeft in de Pensioenthermometer een beeld hoe dat er volgens hem uit moet zien. “Een nieuw pensioenstelsel zou principle based in plaats van rule based moeten zijn”, zegt Driessen. “Laat het fonds zelf de businesscase maken, zonder vooraf bepaalde regels. Alles passend binnen Europese kaders en de eigen achterban van ondernemingen en deelnemers. Afhankelijk van de populatie en de toezegging betekent dit een rentevoet die daarbij past.”

Reageer op dit artikel