nieuws

50Plus: ‘Laat fondsen actief gemiste pensioenmiljarden opsporen’

Pensioen 1361

Minister Koolmees van Sociale Zaken moet pensioenfondsen aansporen om net als ABP achter (ex-)deelnemers aan te gaan die geen gebruik hebben gemaakt van arbeidsongeschiktheidspensioen. Dat stelt Tweede Kamerlid Corrie van Brenk (50Plus) in Kamervragen aan de bewindsman.

50Plus: ‘Laat fondsen actief gemiste pensioenmiljarden opsporen’

ABP constateerde vorige week dat zo’n 16.000 (oud-)deelnemers geen gebruikmaken van de premievrije opbouw van pensioen bij arbeidsongeschiktheid. Gemiddeld laten deze mensen € 200 bruto per maand liggen. Samen zou dat goed zijn voor een totaal bedrag aan gemist pensioenvermogen van € 1 miljard.

Van Brenk vermoedt dat ook deelnemers van andere pensioenfondsen arbeidsongeschiktheidspensioen onbenut laten. Ze denkt dat het voor heel Nederland om enkele miljarden zal gaan. Van minister Koolmees wil het Kamerlid weten of haar eigen schattingen kloppen.

Actieve opsporing

ABP kondigde aan de deelnemers die pensioen laten liggen actief op te gaan sporen. Het ambtenarenpensioenfonds gaat mensen helpen om alsnog het misgelopen pensioen aan te vragen. Van Brenk wil dat andere pensioenfondsen dat voorbeeld volgen. “Acht u het acceptabel dat één of enkele fondsen deze doelgroep actief gaan opsporen terwijl andere pensioenfondsen dat niet doen?” Ze roept Koolmees op ook deze fondsen aan te sporen tot een actief opsporingsbeleid.

Reageer op dit artikel