nieuws

PFZW wil pilot met verplicht pensioen zzp’ers

Pensioen 1210

Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) wil in 2021 een verplichte pensioenregeling voor zzp’ers die werkzaam zijn in de kunst en cultuur. Zelfstandigen die al op een andere manier een oudedagsvoorziening geregeld hebben, hoeven niet mee te doen.

PFZW wil pilot met verplicht pensioen zzp’ers

PFZW is hierover in gesprek met vertegenwoordigers uit de kunst- en cultuursector. Dat schrijft het pensioenfonds in het jaarverslag over 2018. De betrokken partijen streven naar een pilot waarbij alle zzp’ers die werkzaam zijn in de kunst en cultuur (een onderdeel van zorg en welzijn) verplicht pensioen opbouwen. PFZW heeft zich tot doel gesteld alle werkenden in zorg en welzijn aan te laten sluiten. De cultuursector zegt het belangrijk te vinden dat zzp’ers net als werknemers pensioen opbouwen.

Opt-out

De regeling zou in 2021 van start moeten gaan. Het plan voorziet wel in een opt-out: zzp’ers die op een andere wijze een oudedagsvoorziening hebben geregeld, kunnen uit de verplichte pensioenregeling stoppen. PFZW is bezig de eisen in kaart te brengen waaraan de pensioenregeling moet voldoen om passend en uitvoerbaar te zijn. Daarvoor heeft het fonds wel hulp nodig van de wetgever, schrijft het zelf. Op dit moment is een pensioenplicht voor zzp’ers nog niet mogelijk.

Reageer op dit artikel