nieuws

Ook ABP vreest verlaging pensioenen

Pensioen 1711

De kans dat oud-ambtenaren in 2021 pensioen moeten inleveren is “reëel”. Dat schrijft pensioenfonds ABP in het vandaag gepubliceerde jaarverslag. Eerder waarschuwden andere grote bedrijfstakpensioenfondsen al voor pensioenverlagingen.

Ook ABP vreest verlaging pensioenen

ABP eindigde 2018 met een beleidsdekkingsgraad van 103,8%. Als die graadmeter ook eind volgend jaar nog onder de 104,2 % ligt, moet het pensioenfonds korten op de pensioenen. Twee weken geleden waarschuwde de Pensioenfederatie ook al voor verlagingen.

Negatief rendement

De beleidsdekkingsgraad van ABP klom vorig jaar aanvankelijk uit het dal. Van 101,5% in januari steeg die naar 104,7% in september. Daarna zakten de beurzen in en werden beleggingen minder waard. Door de lage rente moeten fondsen meer geld in kas houden om aan hun verplichtingen te kunnen voldoen. ABP boekte in 2018 een negatief beleggingsrendement van 2,3%.

Reageer op dit artikel