nieuws

Koolmees wil ex-partners zelfstandig recht geven op pensioen opgebouwd tijdens huwelijk

Pensioen 1906

Ex-partners die gaan scheiden krijgen vanaf 2021 een zelfstandig recht op een deel van het ouderdomspensioen dat ze tijdens hun huwelijk hebben opgebouwd. Hierdoor moeten ze meer inzicht krijgen in hun financiële situatie na hun pensioneren. Ook blijven exen niet meer levenslang aan elkaar verbonden op pensioengebied.

Koolmees wil ex-partners zelfstandig recht geven op pensioen opgebouwd tijdens huwelijk

Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft een wetsvoorstel hierover voor advies naar de Raad van State gestuurd en zal dit later bespreken in de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe pensioenwetgeving in 2021 ingaat. Pensioenuitvoerders verdelen dan automatisch de pensioenen zodra ze een melding krijgen van een scheiding. Als ex-partners het pensioen niet willen verdelen, kunnen ze dat aangeven. Ook kunnen ze samen andere afspraken maken over de verdeling.

Verplicht pensioenplan

Toen Koolmees begin dit jaar zijn plannen ter consultatie aan de markt voorlegde, vroegen het Verbond van Verzekeraars en de Pensioenfederatie daarin een verplicht pensioenplan bij echtscheiding op te nemen. Ex-partners maken dan bewuste keuzes over de verdeling van het pensioen. Volgens de koepels zou zo’n pensioenplan, vergelijkbaar met een ouderschapsplan, veel ellende kunnen voorkomen. Koolmees maakt de tekst van het wetsvoorstel pas openbaar bij indiening in de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel