nieuws

FNV geeft kabinet nog 7 weken voor pensioendossier

Pensioen 5297

Het kabinet heeft nog zeven weken de tijd om met miljarden euro’s over de brug te komen voor AOW en zware beroepen. Lukt dat niet, dan heeft vakbond FNV geen enkel vertrouwen meer in deze regering en zit een pensioenakkoord er helemaal niet meer in.

FNV geeft kabinet nog 7 weken voor pensioendossier

Dat zegt vicevoorzitter Tuur Elzinga van de FNV in De Telegraaf. “Als we er voor de zomer niet uitkomen, dan kunnen we het kabinet op dit dossier wel afschrijven. Als in januari de AOW-leeftijd nog een keer omhoog gaat, dan is er geen vertrouwen meer om nog iets te regelen”, aldus de pensioenonderhandelaar. “Dan wordt het onwaarschijnlijk dat we een deal sluiten.”

AOW-leeftijd bevriezen

De FNV stelt als harde eis voor een pensioenakkoord dat de AOW-leeftijd voorlopig wordt bevroren. Daarvoor moet de wet worden aangepast. Lukt dat niet voor 1 juli dan stijgt de AOW-leeftijd volgend jaar naar 66 jaar en 8 maanden. Nu ligt die nog op 66 jaar en 4 maanden.

Pensioenonderhandelingen

De onderhandelingen over een pensioenakkoord liepen eind vorig jaar stuk, omdat de standpunten van werkgevers, werknemers en kabinet te ver uiteenliepen. De partijen werden het niet eens over de snelheid waarmee de AOW-leeftijd moet stijgen en over de pensioenen voor zzp’ers.

Stakingen

Op dinsdag 28 mei staan stakingen gepland in het openbaar vervoer voor een beter pensioen. Een dag later wordt in andere sectoren het werk voor 24 uur neergelegd.

Reageer op dit artikel