nieuws

Aon Pensioenthermometer: dekkingsgraad loopt wat op 

Pensioen 1005

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in april weer wat opgekrabbeld, namelijk van 106 naar 107%. Dat komt naar voren uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risk, retirement en health.

Aon Pensioenthermometer: dekkingsgraad loopt wat op 

De rente is na de dip van eind maart iets opgelopen en de aandelenbeurzen noteerden in april opnieuw goede rendementen, aldus Aon. De beleidsdekkingsgraad, leidend voor kortingen en indexatie, bleef in april stabiel op 108%. Deze dekkingsgraad is hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%, maar een aantal fondsen zit daar nog onder.

Beleidsdekkingsgraad loopt verder terug

De beleidsdekkingsgraad loopt de komende maanden nog verder terug, omdat de hogere dekkingsgraden van de eerste helft van 2018 dan niet meer worden meegewogen voor dit gemiddelde. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor nog altijd niet van de baan.

In april is de rente, na het dieptepunt van eind maart, wat opgelopen. De rente steeg met gemiddeld drie basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, dempte het effect van de stijgende rente enigszins en bleef stabiel op 2,3%. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 0,4% af.

Vermogen pensioenfondsen stijgt

Het vermogen van pensioenfondsen is in april gestegen. Het in januari ingezette herstel op de financiële markten zette in april verder door. Als gevolg van macro-economische ontwikkelingen en de lage rente behaalden de aandelenmarkten wederom mooie rendementen. Door de gestegen rente liepen vooral de langlopende staatsobligaties in waarde terug.

Volgens de cijfers van DNB, die recent de cijfers over het eerste kwartaal van 2019 publiceerde, staat meer dan de helft van alle pensioenaanspraken uit bij een pensioenfonds met een beleidsdekkingsgraad die onder het wettelijk vereiste ligt. Het gaat in totaal om 1,9 miljoen aanspraken van gepensioneerden op een fonds dat in de gevarenzone zit.

Pensioenakkoord

De afgelopen maand is er veel gesproken over een pensioenakkoord. De dreigende kortingen zijn hierbij onderwerp van gesprek. “Gezien de dreigende kortingen, is snelheid geboden”, zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. “Er moet snel duidelijkheid komen over een nieuw te vormen pensioenstelsel, om verdere aantasting van het draagvlak voor pensioen te voorkomen.”

Reageer op dit artikel