nieuws

Verzekeraars willen eenmalige switchoptie van variabel naar vast pensioen

Pensioen 2031

Het Verbond van Verzekeraars wil met de wetgever en toezichthouder in gesprek over een switchmogelijkheid van variabel pensioen naar vast. Dat schrijven de verzekeraars in een position paper over de Wet verbeterde premieregeling. Ze kondigen ook aan hun communicatie over variabel pensioen te standaardiseren.

Verzekeraars willen eenmalige switchoptie van variabel naar vast pensioen

De Wet verbeterde premieregeling, die nu zo’n tweeënhalf jaar in werking is, maakt het mogelijk om het kapitaal in een premieregeling te gebruiken voor financiering van een variabele uitkering. Volgens het Verbond hebben enkele duizenden mensen tot nu toe voor die optie gekozen. Veruit het grootste deel kiest voor de default-optie: een vaste pensioenuitkering. De verzekeraars verwachten dat het aantal variabele uitkeringen flink gaat groeien. Het aantal aanbieders van een variabel pensioen zal toenemen en ook het aantal premieregelingen groeit.

Definitieve keuze is belemmering

De keuze voor een vaste of variabele uitkering is definitief en daar willen de verzekeraars van af. Ze denken dat dat een belemmering vormt voor deelnemers om te kiezen voor variabel. Die variant geeft immers minder zekerheid.

“Daarnaast kan het voorkomen dat de situatie van de deelnemer dusdanig wijzigt, dat een ander product of een andere productvariant, met minder risico toch beter past”, schrijft het Verbond in zijn position paper. De verzekeraars doen daarom een oproep aan de wetgever: “Maak het, met de nodige nader te formuleren waarborgen en zorgvuldige procesafspraken, mogelijk om eenmalig te switchen van een variabele uitkering naar een vaste uitkering of naar een variant zonder beleggingsrisico”.

Impacttabel

In de paper spreken de verzekeraars bovendien de intentie uit hun informatieverstrekking over variabel pensioen te uniformeren. Zo willen ze zorgen dat flexibele pensioenen toegankelijker worden en beter vergelijkbaar. Hiervoor worden onder andere gestandaardiseerde vragenlijsten opgesteld. Bovendien gaan alle verzekeraars lastige, maar belangrijke begrippen zoals marktrente, macro langleven en dalende uitkering van dezelfde uitleg voorzien. Ook maken ze een ‘impacttabel’. Die moet laten zien hoe economische en demografische ontwikkelingen de uitkering kunnen beïnvloeden.

Zonder adviseur

DNB constateerde vorig jaar dat de ruimte die de Wet verbeterde premieregeling biedt, in de praktijk heeft geleid tot een divers en voor de consument minder goed te vergelijken productaanbod. Deelnemers kunnen de verschillende keuzemogelijkheden en de mogelijke consequenties daarvan niet voldoende overzien.

Het Verbond verwacht dat een groeiende groep mensen ook zonder ondersteuning van een adviseur een keuze zal maken. Een uniforme informatievoorziening met goed vergelijkbare keuzes kan deze consumenten helpen, aldus de verzekeraars.

Reageer op dit artikel