nieuws

ING: Gratis pensioenadvies helpt niet om klant in actiestand te krijgen

Pensioen 3062

De wens is er bij heel veel mensen om eerder met pensioen te gaan. Het gros van de beroepsbevolking zit er niet op te wachten om tot zijn 67e of nog langer te blijven werken. Hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk eerder met pensioen kunt? En hoe kunnen klanten met een pensioenwens financieel fitter worden gemaakt?

ING: Gratis pensioenadvies helpt niet om klant in actiestand te krijgen

Bram van Eijndthoven, Hoofd Fiscaal Bureau ING Nederland, heeft maar één advies: ga op tijd tot actie over. Hij gaf tijdens het Jubileumcongres het van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in Utrecht de workshop Eerder met pensioen. Is dat te doen? Hij ging onder meer in op de vraag hoe je klanten met een pensioenwens financieel fitter kunt maken.

Niet eenvoudig

Eenvoudig is dat niet, hield Van Eijndthoven de deelnemers aan de workshop voor. Veel mensen vinden pensioen een belangrijk onderwerp, maar echt werk maken van een pensioenplan is er vaak niet bij. “Het zal wel goed zitten. De urgentie is er niet. Pas op een leeftijd van 62 tot 64 jaar wordt daar eens naar gekeken”, is de ervaring van de ING-man. Te laat.

De visie van Van Eijndthoven komt overeen met de resultaten van het onderzoek dat Nibud heeft gehouden onder bijna 2.500 Nederlanders van 18 tot 75 jaar. Vier op de tien huishoudens in Nederland hebben geen idee of ze na hun pensionering nog wel kunnen rondkomen. Vaak verdiepen ze zich hier pas in al ze al minstens 55 zijn.

Gepensioneerde heeft het niet slecht

De gepensioneerde van nu heeft het vaak nog niet zo slecht. Dat is het beeld dat ook degenen hebben die er nog (lang) niet aan toe zijn om het werkende leven te verruilen voor de spreekwoordelijke geraniums. Dus waar maak je je dan druk om? Ze hebben in het achterhoofd dat ze altijd nog 70% van hun laatstverdiende loon overhouden, omdat ze het beeld van de huidige gepensioneerde projecteren op hun eigen toekomstige situatie.

Middelloon in plaats van eindloon

En daar zit de bottleneck. “Het zou wel eens kunnen dat je op een ander pensioen uitkomt dan verwacht”, aldus Van Eindthoven. “Vroeger was er de eindloonregeling en tegenwoordig is het steeds meer middelloon. Dan kan het maar zo zijn dat je op 50% uitkomt. De kans is groot dat toekomstige pensioenen lager uitvallen. En voor vrouwen geldt dat ze vaak maar op een derde van de pensioenopbouw uitkomen van mannen.”

ING onderzoekt hoe ze klanten tot actie kunnen laten overgaan. Een brief sturen met de mededeling dat ze gratis advies kunnen krijgen, werkt niet. Want: dan zal er wel een addertje onder het gras zitten. “Terwijl het er ons er wel in eerste instantie om te doen is om advies te geven en niet om meteen een product te verkopen.”

Informatie via app

De bank test op dit moment wat het effect is om in de mobielbankierenapp informatie te integreren die gebruikers tot actie moet bewegen om hun financiën gemakkelijker te regelen en op orde te brengen. “Maar het blijft de vraag hoe je de klant in de actiestand kunt krijgen.”

Wandelen op de Seychellen

Van Eindthoven benadrukt dat het uiteindelijk niet voor iedereen weggelegd is om eerder met pensioen te gaan. Maar er op tijd over nadenken en inzichtelijk  (laten) maken hoe het met de financiën staat op latere leeftijd kan veel schelen. “En houd een doel voor ogen, waar je naartoe wilt werken. Zie je zelf bijvoorbeeld staan op de Chinese Muur of wandelen op de Seychellen.”

Reageer op dit artikel