nieuws

Aon: pensioenfondsen staan op achterstand, ondanks goede resultaten

Pensioen 1359

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in maart, na twee maanden van stijgingen, teruggelopen van 108 naar 106%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risk, retirement en health, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Aon: pensioenfondsen staan op achterstand, ondanks goede resultaten

Hoewel het jaar goed van start is gegaan, is de rente in maart als gevolg van aankondigingen van de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) steeds verder teruggezakt. De aandelenbeurzen noteerden weliswaar goede rendementen, maar dat deed het effect van de rente niet teniet.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, is in maart stabiel gebleven op 108%. De dekkingsgraad is hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%; echter zit een aantal fondsen daar nog onder. Mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 zijn daardoor nog niet van de baan.

Kortingen niet te voorkomen

Hoogleraar Hans van Merten concludeert vandaag in de Telegraaf dat kortingen niet meer te voorkomen zijn. Dit geldt vooral voor de metaalfondsen PME en PMT, die komend jaar kortingen moeten doorvoeren voor hun 2 miljoen deelnemers wanneer de financiële situatie wijzigt voor eind 2019.

Rendementen zien er niet goed uit

Volgens Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment staan de pensioenfondsen er een stuk minder goed voor dan een haar geleden. “Ook de vooruitzichten voor de rendementen en rente zien er niet goed uit. De rente zal voorlopig laag blijven en de verwachtingen voor rendementen op bijvoorbeeld aandelen zijn gematigd. Het is van groot belang dat er snel duidelijkheid komt over een nieuw stelsel, om verdere aantasting van het draagvlak voor pensioen te voorkomen.”

Reageer op dit artikel