nieuws

Annemiek Kwakernaak in am:talent: ‘Pensioen laagdrempelig maken is mijn missie’

Pensioen 2720

Jonge talenten in de branche, wie zijn ze? Wat willen ze en waar werken ze? In am:47 interviewden we Annemiek Kwakernaak (28), die sinds 2016 werkzaam is bij Aegon, het laatste jaar als strategisch accountmanager voor Aegon Cappital.

Annemiek Kwakernaak in am:talent: ‘Pensioen laagdrempelig maken is mijn missie’

Hoe ben je in de branche verzeild geraakt?
“Na mijn studie kreeg ik via detacheerder Welten verschillende opdrachten. De eerste was op de schadeafdeling van Aegon. Daarna heb ik nog een tweede opdracht gedaan bij Aegon, op de pensioenafdeling. Ik heb onder andere geholpen bij de introductie van het Uitkerend Beleggingspensioen, het variabel pensioen. Dat vond ik zo leuk dat ik heb gesolliciteerd toen er jonge mensen werden gezocht voor de pensioenklas, een traject waarin je werkt en leert op de pensioenafdeling.”

Komt de sector overeen met het beeld dat je ervan had?
“Je denkt bij verzekeraars aan oubollig, traditioneel, een beetje hiërarchisch zelfs, maar dat is me heel erg meegevallen. Leuk aan hier werken is dat je initiatieven worden gestimuleerd. Ga maar uitzoeken of je het van de grond krijgt.”

Wat doe je als strategisch accountmanager?
“Ik doe de sales voor alleen Aegon Cappital. Eigenlijk is dat alles wat te maken heeft met nieuwe klanten binnenhalen voor de PPI (premiepensioeninstelling). De samenvoeging van de twee PPI’s van Aegon heb ik van heel dichtbij meegemaakt. Met lunch & learn-bijeenkomsten zijn we bij grote adviseurs langsgegaan om die fusie uit te leggen. De PPI-markt is erg competitief. De verschillen in prijs tussen uitvoerders worden steeds kleiner, waardoor het belangrijker wordt verschil te maken op andere gebieden. Iedereen belegt scherp, allemaal hebben we online tools, maar waarom moet een or-lid voor Aegon Cappital kiezen? Daarmee bezig zijn maakt deze baan heel leuk.”

Is het lastig dat er een nieuw pensioenstelsel boven de markt hangt waar maar geen duidelijkheid over komt?
“PPI’s zijn heel toekomstproof: het is een makkelijk systeem voor werknemers zonder al te hoge kosten voor werkgevers. Wij hebben het makkelijker dan de fondsen of DB-verzekeraars. Ik merk wel in gesprekken met potentiële klanten dat zij niet weten welke stappen ze moeten nemen, omdat nog veel onduidelijk is.”

Wat zie je als grootste uitdaging voor de pensioenbranche?
“Mensen activeren. We moeten echt in de belevingswereld van de werknemer blijven. Als branche hebben we de neiging een stelseldiscussie te voeren, maar uiteindelijk werken we voor de werknemers van Nederland. Hoe langer je in het vak zit, hoe meer vaktermen je gebruikt. Dat merk ik zelf ook. Even bij de les blijven, denk ik dan. Deelnemerspresentaties begin ik soms met een lelijke slide van een heel slecht gebit. Waarom gaan mensen liever naar de tandarts dan dat ze over hun pensioen nadenken? We moeten beeldend en in begrijpelijke taal over pensioen praten. Daarom hebben we ook een pensioenpubquiz en een pensioenbarista. Die helpen een drempel weg te nemen, maar daarnaast moet het natuurlijk over de inhoud gaan. Dat is dé uitdaging, en mijn persoonlijke missie: pensioen laagdrempeliger maken.”

Reageer op dit artikel