nieuws

Pensioenthermometer Aon: Herstel pensioenfondsen zet door

Pensioen 1726

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de tweede maand van 2019 opnieuw gestegen: van 106 naar 108%. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risk, retirement en health, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Pensioenthermometer Aon: Herstel pensioenfondsen zet door

Na maanden van daling liep de rente in februari 2019 weer iets op en ook de aandelenbeurzen noteerden goede rendementen. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, is in januari stabiel gebleven op 108%.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, bleef in februari stabiel op 108%. Deze dekkingsgraad is hoger dan het wettelijke vereiste minimum van 104,3%, maar een aantal fondsen zit hier nog onder. Mogelijke kortingen per jaareinde 2019 en 2020 zijn daardoor nog niet van de baan.

Na de daling in januari, steeg de swaprente in februari met gemiddeld ongeveer vijf basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is 2,3%. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 0,9% af.

Vermogen verder gestegen

Het vermogen van pensioenfondsen is in februari verder gestegen. Het herstel op de financiële markten sinds januari zette in februari voort, ondanks de Brexit-perikelen en het dalende consumentenvertrouwen.

Reageer op dit artikel