nieuws

Koolmees: goed luisteren naar actievoerders

Pensioen 2303

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat maandag naar eigen zeggen goed luisteren’ naar de eisen van demonstrerend spoorwegpersoneel en andere vakbondsleden. Hij begrijpt dat ze nu eerst actie willen voeren, maar hoopt dat ze daarna weer met hem aan de onderhandelingstafel willen aanschuiven.

Koolmees: goed luisteren naar actievoerders

De vakbeweging heeft maandag uitgeroepen tot actiedag om hun pensioenwensen kracht bij te zetten. Treinpersoneel legt ’s ochtends het werk 66 minuten neer als symbolische verwijzing naar de pensioenleeftijd. Er zijn ook acties in stads- en streekvervoer, de bouw, de metaal, de schoonmaak, in de havens, bij de politie, de brandweer en de douane. Actievoerders verzamelen op het Malieveld, waar ook Koolmees is uitgenodigd.

Pensioenoverleg hervatten

De minister zegt de vraag te begrijpen of hij niet meer moet doen om de bonden zover te krijgen het pensioenoverleg te hervatten, nu de pensioenprotesten ook burgers dreigen te gaan hinderen. Maar hij wil ‘natuurlijk niet voor de camera onderhandelen’.

In november klapten de pensioenonderhandelingen tussen kabinet, werkgevers en werknemers. De partijen werden het niet eens over de snelheid waarmee de AOW-leeftijd moet stijgen en over de pensioenen voor zzp’ers.

Pensioenstelsel hervormen

Vorige maand pakte Koolmees de handschoen op om het Nederlandse pensioenstelsel te hervormen. Hij wilde niet langer wachten op een voorstel van de onderhandelende partijen en benadrukte open te staan voor suggesties van sociale partners, toezichthouders en pensioenfondsen.

Reageer op dit artikel