nieuws

Kabinet zoekt steun voor hervorming pensioen

Pensioen 1780

Het kabinet is op zoek naar politieke steun voor de geplande hervorming van de pensioenen. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees en voorman Lodewijk Asscher van oppositiepartij PvdA gingen woensdag het gesprek aan.

Kabinet zoekt steun voor hervorming pensioen

De regering van Rutte raakt haar meerderheid in de Eerste Kamer kwijt en is dus aangewezen op steun van andere partijen. Ook bij het slepende pensioendossier is het kabinet gedwongen te kijken naar raakvlakken met de oppositie.

Breed draagvlak

Volgens Koolmees is er geen sprake van bedelen. “Een breed draagvlak voor hervormingen is noodzakelijk omdat het een onderwerp is wat de komende tien jaar speelt”, aldus de bewindsman. Binnenkort volgt tijdens zijn ‘pensioenronde’ overleg met Jesse Klaver van GroenLinks en met andere partijen.

Koolmees noemde het gesprek met Asscher uitstekend. “De PvdA kan zeker een rol hebben in het brede draagvlak wat nodig is voor een toekomstbestendig pensioenstelsel.” Hij wilde niet zeggen welke raakvlak hij met de PvdA ziet. Dat moet achter de schermen en in vertrouwen duidelijk worden.

Hervormingen

De sociaaldemocraten pleiten onder meer voor een AOW op maat, eerder stoppen voor zware beroepen en een regeling voor zelfstandigen zonder personeel. “Het kabinet zal zaken moeten doen met de oppositie”, benadrukt Asscher. Hij wil voorkomen dat mensen gekort worden op hun pensioen, wat zonder hervormingen dreigt te gebeuren.

Hij heeft Koolmees gemaand vaart te maken. Ook het overleg tussen werkgevers en vakbonden moet zo snel mogelijk worden hervat. De onderhandelingen klapten eind vorig jaar. Mensen mogen niet langer in onzekerheid zitten over hun pensioen, aldus Asscher. “Dat ze weten wanneer je kunt stoppen met werken.”

Reageer op dit artikel