nieuws

Demonstraties voor bevriezen pensioenleeftijd

Pensioen 1757

In het hele land demonstreren de vakbonden vandaag voor het bevriezen van de pensioenleeftijd op 66 jaar. De aftrap vond om middernacht plaats in de Rotterdamse havens.

Demonstraties voor bevriezen pensioenleeftijd

Arbeiders in de haven van Rotterdam leggen vanaf zondagnacht het werk neer om hun eis voor de bevriezing van de AOW-leeftijd kracht bij te zetten. Reden om de acties om middernacht, te laten beginnen is omdat de nachtdienst bij uitstek een voorbeeld is van zwaar werk dat na je 66e niet meer te doen is, aldus vakbond FNV. Ook in de havens van Amsterdam wordt actiegevoerd.

Treinverkeer 66 minuten plat

Medewerkers van de NS en streekvervoerders legden tussen 06.00 en 07.06 het werk neer, 66 minuten om eveneens duidelijk te maken dat de AOW-leeftijd bevroren moet worden op 66 jaar.

In negen grote steden zijn later vandaag manifestaties van de bonden. In Den Haag houden de bonden van de hulpdiensten een protestmars door de stad. Ook in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem komen actievoerders uit verschillende beroepsgroepen bijeen.

Schoonmakers Schiphol

Op Schiphol leggen werknemers in de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling vanaf 12.30 uur hun werk voor 66 minuten neer. De schoonmakers op Schiphol legden ook het werk afgelopen nacht al stil.

Landelijke actiedag

Maandag geldt in veel sectoren als landelijke actiedag voor het pensioen. Zo zijn er acties in stads- en streekvervoer, de bouw, de metaal en de schoonmaak. Ook medewerkers van politie, douane, brandweer en ambulance gaan actievoeren. Door het hele land zijn actiebijeenkomsten en manifestaties.

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei voor het weekeinde al goed te zullen luisteren naar de eisen van demonstrerend spoorwegpersoneel en andere vakbondsleden. Hij is vandaag aanwezig bij het landelijk protest op het Malieveld in Den Haag.

Reageer op dit artikel