nieuws

Rechter houdt zzp-schilders verplicht bij pensioenfonds

Pensioen 1594

Zzp-schilders blijven verplicht pensioen opbouwen bij Bpf Schilders. De rechter heeft dat gisteren bepaald in een zaak die was aangespannen door Zelfstandigen Bouw. Volgens de rechter werkt de verplichtstelling niet merkbaar concurrentiebeperkend en heeft het een sociaal doel. Schilders zijn de enige zzp’ers in de bouw die een verplichte pensioendeelname kennen. Zelfstandigen Bouw noemt de uitspraak onbegrijpelijk en uitermate teleurstellend.

Rechter houdt zzp-schilders verplicht bij pensioenfonds

Voorzitter van Zelfstandigen Bouw Charles Verhoef reageert op de eigen website: “De meeste zzp-schilders willen van die pensioenplicht af. Het is niet uit te leggen waarom een zzp- timmerman wel zelf mag weten hoe hij spaart voor zijn oude dag, maar dat deze vrijheid niet aan een zzp-schilder wordt gegund. Duizenden schilders blijven nu in de wurggreep van het schilderspensioenfonds. Wij beraden ons nog op vervolgstappen.”

Concurrentie

Zelfstandigen Bouw had geargumenteerd dat de verplichte pensioenafdracht zzp’ers beperkt om op arbeidskosten te concurreren met schildersbedrijven. Het pensioenfonds legde dat juist positief uit. De rechter ging daarin mee en bepaalde dat er nog voldoende punten overblijven om op te concurreren. 

Voordelen Bpf

Bpf Schilders is begrijpelijkerwijs tevreden met de uitspraak. “Wij zijn ervan overtuigd dat de zelfstandigen er goed aan doen om pensioen op te bouwen bij Bpf Schilders”, zegt werknemersvoorzitter van het pensioenfonds Mieke van Veldhuizen. “Voor de zelfstandigen zijn er veel voordelen van pensioenopbouw bij Bpf Schilders. Zo hebben wij de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement gehad van 8% en krijgt de deelnemer gemiddeld twee tot drie keer zoveel pensioen dan hij aan premie heeft ingelegd. Door de collectieve opbouw met collega’s uit de schilderssector, zijn de kosten lager en is er minder risico.”

Sprookje

Bpf Schilders heeft in januari de pensioenen verhoogd met 0,5 procent en heeft momenteel een beleidsdekkingsgraad van 113,3 procent. Verhoef is minder gelukkig met de cijfers van het pensioenfonds. Volgens hem is het een sprookje dat schilders bij het fonds beter af zijn. “Een schilder die 40 jaar lang € 1.613 afdraagt aan premie krijgt daarvoor volgens het fonds jaarlijks een brutopensioen van € 4.806 voor terug. Dan moet je tachtig worden om alleen de ingelegde premie terug te krijgen. Als je het premiegeld op een spaarrekening zet met 0,2% rente levert het al bijna meer op.” 

Reageer op dit artikel