nieuws

CNV waarschuwt voor enorme pensioengaten met afschaffen doorsneesystematiek

Pensioen 6658

Om de pensioenopbouw van Nederlanders een individueler tintje te geven, wil minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees de doorsneesystematiek afschaffen. Jonge werknemers betalen daarin meer dan oudere werknemers, maar iedereen wordt vanzelf oud. Afschaffen zonder overgangsregeling zou dus desastreus zijn voor werknemers tot 45 jaar, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden vandaag in de Telegraaf.

CNV waarschuwt voor enorme pensioengaten met afschaffen doorsneesystematiek

Koolmees schreef in zijn tienpuntenplan afgelopen vrijdag dat de doorsneesystematiek niet meer in de moderne arbeidsmarkt past. In de pensioenonderhandelingen tussen de sociale partners was het een van de onderwerpen waarop de partijen er niet uitkwamen. Nu Koolmees zelf gaat hervormen, is vakbondsman Van Wijngaarden angstig wat er met de rekening gaat gebeuren, die volgens hem tussen de 60 en 100 miljard euro groot is.

Compensatie

“Voor een werknemer van 45 jaar kan het pensioengat oplopen tot ruim 10%. Het vervelende is dat de minister de verantwoordelijkheid om dit te compenseren over de heg bij de sociale partners kiepert”, zegt Van Wijngaarden in de Telegraaf. Volgens het CPB zou de pensioensector dat als geheel kunnen compenseren, maar daar is de CNV niet gerust op. Compensatie zou bijvoorbeeld het pensioenfonds voor de bouw (Bpf bouw) zo’n 5 procent van de dekkingsgraad kosten. Dat zouden zij nog kunnen dragen. Maar, zegt Van Wijngaarden: “Je kunt uittekenen dat fondsen die niet zoveel vet op de botten hebben, een groot probleem krijgen. Dat geldt waarschijnlijk voor de vier andere grote fondsen.”

Kous

Een manier om te compenseren zou ook het verhogen van de pensioenpremies zijn. Een maatregel waar Van Wijngaarden voorstander van is, maar weinig van verwacht. “Ja, wij willen ook wel dat de premie omhooggaat. Die wordt grotendeels door werkgevers betaald. Maar dan moet Koolmees maar eens bij werkgeversvoorman Hans de Boer langs. Dan kan hij daar de kous op zijn kop krijgen.”

Reageer op dit artikel