nieuws

Winterserie (14, slot) – Jack Borremans (LNBB): ‘Aperte onzin van politici die status quo beschermen’

Pensioen 940

2018 kende de nodige smaakmakers in de financiële dienstverlening. Een van hen was Jack Borremans, eigenaar van LNBB pensioenconsultants. Borremans stoorde zich afgelopen jaar aan de wijze waarop beleidsmakers zich profileerden in het pensioendebat. Volgens hem waren ze niet bezig met een nieuw toekomstbestendig pensioenmodel, maar enkel met het beschermen van hun deelbelangen. “Stuitend dat hun politieke vertegenwoordigers zoveel aperte onzin uitkramen.”

Winterserie (14, slot) – Jack Borremans (LNBB): ‘Aperte onzin van politici die status quo beschermen’

Was het kerstdiner vegetarisch of stond er ouderwets een kalkoen op tafel?
“Kerstmis associeer ik vooral met het worstenbrood na afloop van de nachtmis en het wild konijn dat we vroeger altijd aten volgens het recept van mijn opa. Hij was vroeger huisslachter in West-Brabant namelijk en ging bij de boeren thuis langs om beesten te slachten en kreeg zo nogal eens wat. Dit jaar wordt het een Oostenrijkse kerst omdat onze oudste zoon zijn tussenjaar vult met het geven van skilessen. Vast en zeker een witte kerst met wild en zoetigheid.”

 Wat is de beste manier om te ontspannen tijdens de feestdagen?
“Voor ons is dat door met ons gezin weg te gaan. Vandaar dat we in deze periode bijna altijd gaan skiën. Een week lang met z’n vijven afwisseling van actief sporten in de kou, lekker eten op de piste, spelletjes, bijpraten en relaxen met een boek. En veel slapen.”

Welke gebeurtenis uit het afgelopen jaar heeft u positief verrast?
“Iedere pensioenadviseur ervaart dat hoe individueler de pensioenoplossingen worden, hoe belangrijker pensioencommunicatie wordt. Wat ons positief heeft verrast is hoe onze pilotklanten reageren op ons pensioencommunicatieconcept. Zij zien natuurlijk ook dat de waardering voor de duurste secundaire arbeidsvoorwaarde niet in verhouding staat tot de kosten ervan. De vraag is hoe je werknemers triggert om na te denken over inkomen voor straks. Iets dat geen positieve associatie heeft en als complex wordt ervaren. De eerste resultaten zijn positief, dat meten we af aan de enquêtes die we afnemen bij medewerkers. Dit wordt een belangrijke pijler van onze dienstverlening de komende jaren.”

Beleidsmakers en politici berijden naar hartenlust populistische stokpaardjes

Wat hoopt u in 2019 niet meer mee te maken?
“Tja, de tenenkrommende discussie rondom het nieuwe pensioenakkoord. Deze is voor buitenstaanders toch niet meer te volgen? Beleidsmakers en politici berijden naar hartenlust populistische stokpaardjes die helemaal niet gaan over een duurzaam stelsel voor de komende generaties, maar vooral de deelbelangen die zij vertegenwoordigen moeten beschermen. En dan doel ik vooral op degenen die de status quo beschermen. Stuitend dat hun politieke vertegenwoordigers zoveel aperte onzin uitkramen. Op twitter lees ik soms tenenkrommende standpunten waarmee ze vooral storm oogsten in de reacties en zo de burgers tegen elkaar uitspelen. Ik hoop van harte dat zij de feestdagen gebruiken voor bezinning en bereid zijn om over hun eigen schaduw heen te stappen.”

 Van welke ontwikkeling heeft u hoge verwachtingen in 2019?
“Jaren geleden zijn wij onszelf gaan afvragen wat onze toegevoegde waarde als actuarissen nog is, als de pensioenoplossingen gedomineerd worden door, op het oog, eenvoudige DC-oplossingen. Producten, geadviseerd door adviseurs die het staffelkwartetten tot in de finesses beheersen. Geadviseerd langs een instrumentele leidraad van de AFM uit 2009 die in niets een oplossing bood voor de absolute noodzaak van inzicht in de impact van risico op de pensioenopbrengst van deelnemers. Daaruit is Penformance ontwikkeld, een concept dat wij met AF Advisors hebben ontwikkeld waarin wij onder meer collega-adviseurs ondersteunen met standaardoplossingen, toegankelijk voor MKB-werkgevers, om het pensioenadvies langs andere lijnen in te richten. Beleggingsvergelijkingen en life cycle analyses die focussen op de impact en kwaliteitsverschillen van de DC-proposities. De herziene leidraad van de AFM dit jaar bevestigt eigenlijk ons gelijk en reikt de facto de adviesmarkt een blauwdruk aan voor een nieuw businessmodel. De early adopters van Penformance hebben hierin een voorsprong. Maar de hele adviesmarkt moet om in 2019.”

Welk goed voornemen gaat LNBB volgend jaar zeker waarmaken?
“De vereenvoudiging in productoplossingen voor tweede- en derdepijlerpensioenadvies, denk bijvoorbeeld aan de DGA’s in het post-eigenbeheertijdperk, maakt dat er meer en meer een switch komt in de toegankelijkheid van het advies. Omdat we ons gaan richten op werknemers – de individuele pensioenconsumenten – hopelijk gefaciliteerd daartoe door werkgevers. En met die switch wordt een andere manier van communicatie gevraagd. We gaan in het eerste kwartaal werk maken van de begrijpelijkheid en toegankelijkheid van al onze communicatie-uitingen via een intern opleidingstraject, in samenwerking met een gespecialiseerd communicatie-adviesbureau. Met die inzichten gaan we aan de slag in 2019.”

In december deed Jack Borremans mee aan een webinar dat am: samen met Centraal Beheer APF organiseerde over het Algemeen Pensioenfonds. U kunt het webinar hier terugzien. 

Reageer op dit artikel