nieuws

Winterserie (10) – Hans Visser (Zwitserleven): ‘Pensioenstelsel moet nu moderniseren’

Pensioen 1128

2018 kende de nodige smaakmakers in de financiële dienstverlening. Een van hen was Hans Visser, pensioendirecteur bij Zwitserleven. Net als de rest van de branche wachtte hij afgelopen jaar tevergeefs op een pensioenakkoord tussen de sociale partners. Visser hoopt voor 2019 dat de partijen elkaar weer vinden en een akkoord sluiten waarin meer keuzevrijheid voor de deelnemers wordt vastgelegd.

Winterserie (10) – Hans Visser (Zwitserleven): ‘Pensioenstelsel moet nu moderniseren’
Nederland, Amstelveen, 11-01-2017 Hans Visser, Vivat Foto: Maartje Geels

Was het kerstdiner vegetarisch of stond er ouderwets een kalkoen op tafel?
“Wat er op tafel staat is ieder jaar weer een verrassing. Traditiegetrouw vieren wij Kerst met familie en een grote groep vrienden waarbij iedereen één gang of gerecht verzorgd. Vrienden uit Zweden nemen dit jaar een typisch Zweeds gerecht mee. Wat ze meebrengen, is nog een verrassing. Mijn kinderen zullen zich ontfermen over het voorgerecht en ik ben dit jaar verantwoordelijk voor bijpassende wijn.”

Wat is de beste manier om te ontspannen tijdens de feestdagen?
“Ik ben een echt familiemens en vind het fantastisch om tijdens de feestdagen samen met ons gezin activiteiten te doen. Denk bijvoorbeeld aan een strand- of boswandeling. Maar ook spelletjes spelen zoals monopolie. Kerst staat voor mij voor samen dingen doen waar je in het drukke dagelijks leven niet aan toekomt.”

Welke gebeurtenis uit het afgelopen jaar heeft u positief verrast?

“We zijn blij dat we dit jaar zoveel werkgevers ons het vertrouwen hebben gegeven om hun pensioenregeling uit te voeren. We zagen een stijging van zowel nieuwe als bestaande klanten. Tegelijkertijd zagen we de tevredenheid onder werkgevers met 25% verbeteren; de hoogste score van de laatste 5 jaar! Ik ben echt trots dat we dit met elkaar gerealiseerd hebben.”

Ons huidig pensioenstelsel is niet slecht, maar niet voorbereid op de toekomst

Wat hoopt u in 2019 niet meer mee te maken?
“De negativiteit en het gesteggel rondom het nieuwe pensioenakkoord. Ik zag de afgelopen maanden halve waarheden en bezwaren voorbijkomen in de pensioendiscussie. Ons huidig pensioenstelsel is niet slecht, maar niet voorbereid op de toekomst. We moeten het nu moderniseren zodat het aansluit bij de veranderende arbeidsmarkt. Ik hoop dat het kabinet en de sociale partners alsnog een akkoord sluiten waarmee flexibilisering en keuzevrijheid van pensioenen mogelijk wordt.”

Van welke ontwikkeling heeft u hoge verwachtingen in 2019?
“In 2019 willen we ons richten op pensioencommunicatie waar we van inzicht naar actie willen. Dit uit zich bijvoorbeeld in ons vernieuwde werknemersportaal MijnZwitserleven. Via dit portaal ontvangt de deelnemer informatie op maat om zo inzicht te krijgen in zijn of haar financiële toekomst. En zelf actie ondernemen om straks comfortabel met pensioen te gaan. Ook voor deze doelgroep ontwikkelen we in het werknemerportaal een mogelijkheid om online het ‘met pensioen gaan’ te regelen.”

Welk goed voornemen gaat Zwitserleven volgend jaar zeker waarmaken?
“Ook in 2019 is verantwoord en duurzaam beleggingsbeleid weer een belangrijk speerpunt. In 2018 hebben we al grote stappen gezet met onze duurzame lifecycle-fondsen. In 2019 gaan we de overige lifecycle-fondsen verder verduurzamen waaronder ons grootste fonds. Zo dragen we bij aan een mooiere wereld – ook eentje die op de pensioendatum nog mooi is.”

Reageer op dit artikel