nieuws

Verlaging pensioenen PMT komt steeds dichterbij

Pensioen 1336

Verlagen van pensioenen in 2020 komt steeds dichterbij. Die boodschap houdt Benne van Popta, voorzitter van van pensioenfonds  PMT, de deelnemers van het pensioenfonds voor de metaal voor bij de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2018. Zowel Van Popta als werkgevers- en werknemersvoorzitter Jos Brocken noemen een verlaging op weg naar een nieuw pensioencontract “ongewenst”.

Verlaging pensioenen PMT komt steeds dichterbij

De beleidsdekkingsgraad van PMT -meer dan 1 miljoen deelnemers- daalde in het vierde kwartaal van 2018 licht van 102,5% naar 102,3%. Eind 2019 moet het fonds op een beleidsdekkingsgraad van 104,3% zitten. De dekkingsgraad op UFR-basis daalde van 104,6% naar 99,4%.

Gedaalde aandelenkoersen

De rente daalde in de afgelopen maanden, waardoor de verplichtingen in waarde stegen. Daarnaast nam het vermogen af, voornamelijk door de wereldwijd gedaalde aandelenkoersen. Het beleggingsrendement over het laatste kwartaal was negatief en kwam uit op -1,8%. Over geheel 2018 komt het totaal rendement positief uit (0,2%).

Impact op PMT’ers

“De daling van de dekkingsgraad zet het fonds op een achterstand in het benodigde herstel. De stijgende lijn in het derde kwartaal is in het laatste kwartaal teniet gedaan. Verlagen van pensioenen in 2020 komt steeds dichterbij”, aldus Van Popta.  Brocken: “Het is onze deelnemers en gepensioneerden, in deze huidige economische situatie niet uit te leggen dat pensioenen verlaagd moeten worden. Een verlaging heeft enorme impact op de pensioenen van PMT-ers. Het gemiddelde pensioen bij PMT is € 600 per maand en elke verlaging komt hard aan.”

Reageer op dit artikel