nieuws

PME en PMT steken € 150 miljoen in technologie start-ups

Pensioen 369

Pensioenfondsen PME en PMT investeren € 150 miljoen in het technologiefonds Innovation Industries Fund II. Het is het tweede fonds van Innovation Industries, dat zich richt op
Nederlandse technologie start-ups.

PME en PMT steken € 150 miljoen in technologie start-ups
Een Microsure robot

Innovation Industries Fund II is het tweede investeringsfonds van Innovation Industries en heeft een doelkapitaal van € 250 miljoen. De pensioenfondsen PME (620.000 deelnemers) en PMT (meer dan 1 miljoen deelnemers) dragen hier beide € 75 miljoen aan bij. Pensioenbeheerder MN was als uitvoerder betrokken bij de inrichting van Innovation Industries II om er een toekomstbestendig fonds van te maken dat voldoet aan de eisen van de twee metaalfondsen.

Impact in de maatschappij

“We trekken samen op met de vier technische universiteiten en TNO bij het doen van investeringen in vroege-fase-bedrijven’, aldus Harm de Vries, partner bij Innovation Industries. “Op die manier zorgen we ervoor dat wetenschappelijk onderzoek niet blijft hangen in laboratoria, maar impact maakt in de maatschappij. Daarnaast investeren we in de wat verder ontwikkelde bedrijven, zogenaamde ‘scale-ups’ die geld zoeken voor internationale groei.”

Nederlandse kenniscentra

PME investeerde in 2017 al 25 miljoen in Innovation Industries Fund I. Dat fonds kende een doelkapitaal van 75 miljoen euro en was bij aanvang direct overtekend. In de portfolio van Fund I zitten 13 veelbelovende Nederlandse ondernemingen die voortkomen uit Nederlandse kenniscentra. Voorbeelden van investeringen zijn Luxexcel (3D printen van lenzen); Nearfield Instruments (Atomic Force Microscopy); Microsure (chirurgische robot); EFFECT Photonics (optische transceivers) en IAMFluidics (in-air microfluidics).

Eigen industrie

Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder PME: “Nederland heeft unieke technologische kennis in huis, dat zien we bij heel veel bedrijven die bij ons zijn aangesloten. Beleggen in veelbelovende technologieën betekent beleggen in onze eigen industrie. Met het fonds kunnen we impact hebben op ontwikkelingen in innovatie én het creëren van werkgelegenheid. Hartwig Liersch, Chief Investment Officer PMT sluit zich daarbij aan: “We zijn gebaat bij behoud en groei van de Nederlandse industrie. Innovatie is daarbij cruciaal en het is mooi dat wij daar op deze manier aan kunnen bijdragen.”

Reageer op dit artikel