nieuws

Ook pensioenfonds PFZW in mineur om kwartaalcijfers

Pensioen 1157

De grote pensioenfondsen zuchten onder het verslechterende klimaat op de beurs. Na PMT waarschuwt nu ook zorgfonds PFZW voor een onvermijdelijke korting van de pensioenen. Voor directeur Peter Borgdorff  reden om het kabinet en de sociale partners te manen om alsnog tot een  nieuw pensioenakkoord te komen.

Ook pensioenfonds PFZW in mineur om kwartaalcijfers

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) daalde in het vierde kwartaal van 2018 van 101,5% naar 101,3%. De actuele dekkingsgraad daalde van 103,4% naar 97,5%. Die laatste daling  komt vooral door het negatieve rendement van de beleggingen en een toename van de verplichtingen door daling van de rente

‘Herstel verslechterd’

Peter Borgdorff, directeur van PFZW (foto): “De financiële markten eindigden het jaar 2018 in mineur”, aldus PFZW-directeur Peter Borgdorff. “Economische onrust zorgde voor scherp dalende koersen. Daarmee is bij PFZW het in de eerste drie kwartalen ingezette langzame herstel van de financiële positie, in het vierde kwartaal van 2018 sterk verslechterd.”

Korting dreigt

Bordorff waarschuwt dat hierdoor ook de dreiging van een pensioenverlaging in 2021 is toegenomen. Eind 2018 is het vierde jaareinde op rij dat de beleidsdekkingsgraad van PFZW onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 104,3% lag. Als de beleidsdekkingsgraad tot en met eind 2020 onder deze grens blijft, moet het zorgfonds de pensioenen verlagen. “De noodzaak van nieuwe afspraken over het Nederlandse pensioenstelsel, die een verlaging van pensioenen mogelijk kunnen voorkomen, is daarom nu groter dan ooit. Ik hoop dat sociale partners en het kabinet van die noodzaak doordrongen zijn.”

Zelfde zorgen PMT

Eerder vandaag sprak PMT al haar zorgen uit over de dalende beleidsdekkingsgraad. Voor de gepensioneerden van het ‘metaalfonds’ dreigt in 2020 al een korting van de pensioenen.

Reageer op dit artikel