nieuws

Aon: ‘Flinke klappen voor pensioenfondsen in laatste kwartaal’

Pensioen 722

Pensioenfondsen beginnen 2019 met een achterstand. Dat constateert risicoadviseur Aon in de nieuwste Pensioenthermometer. De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse fondsen liep in 2018 terug van 108% naar 104%.

Aon: ‘Flinke klappen voor pensioenfondsen in laatste kwartaal’

Vooral in het laatste kwartaal liepen de pensioenfondsen behoorlijke klappen op, merkt Aon op. Het herstel van begin 2018 werd volledig teniet gedaan. Drie maanden geleden leek het nog dat pensioenfondsen uit de gevarenzone zouden klimmen, maar dalende aandelenkoersen gooiden roet in het eten. De beurzen sloten 2018 af met een verlies van 5%. Ook de rente bleef laag.

Kortingen realistisch scenario

De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, steeg in 2018 overigens wel: van 106% naar 108%. Dat is ook nog eens hoger dan het wettelijk vereiste minimum van 104,3%. “De verwachting is echter dat een aantal fondsen het jaar toch afsluit met een dekkingstekort”, aldus Aon. “Vooral een aantal grotere fondsen heeft een dekkingsgraad die nog onder de 104,3% ligt. Mogelijke kortingen per jaareinde 2019 en 2020 zijn daardoor een realistisch scenario.”

Periode van grote onzekerheid

Aon voorspelt moeilijke jaren voor de pensioenfondsen. Dat komt door de combinatie van een geklapt pensioenakkoord en dreigende kortingen op de uitkeringen in 2020 en 2021. “Al kort je maar één euro, het heeft op het imago van pensioen een enorme impact”, zegt Frank Driessen , Chief Executive Officer Retirement & Investment bij Aon Nederland. “Ook het komend jaar gaat niet makkelijk worden. De vooruitzichten voor de rendementen zien er niet goed uit en de rente zal voorlopig laag blijven. Pensioenfondsen moeten zich voorbereiden op een periode van grote onzekerheid.”

Een lichtpuntje was er afgelopen jaar ook: de overgang naar een nieuwe sterftetafel. Het Actuarieel Genootschap publiceerde die eind september. Deze sterftetafel gaat uit van een afvlakkende stijging van de levensverwachting. Aon verwacht dat alle pensioenfondsen met ingang van dit jaar over zijn gegaan op deze tafel. Dat zal leiden tot een verbetering van de dekkingsgraad met gemiddeld 1%.

Reageer op dit artikel