nieuws

Gommer: ‘Bedrijfstakpensioenfonds moet sociale statuur in acht nemen’

Pensioen 799

Bedrijfstakpensioenfondsen moeten onderling uitzoeken waar een bedrijf thuishoort als er overlap ontstaat. Pensioenadvocaat Theo Gommer stond onlangs het bedrijf Food Connect bij dat ‘geclaimd’ werd door bpf VLEP (vleesindustrie), terwijl het zichzelf beter bij het bpf PHC (catering en horeca) vond passen. In plaats van een onderlinge afstemming tussen de fondsen, daagde VLEP Food Connect voor de rechter. Compleet onnodig, vindt Gommer. “Dit had met een paar uurtjes goed overleg afgedaan kunnen worden.”

Gommer: ‘Bedrijfstakpensioenfonds moet sociale statuur in acht nemen’

Food Connect won de zaak ook in hoger beroep en sluit zich nu definitief aan bij PHC. De rechters veegden in de uitspraak de vloer aan met de pensioenbestuurders. Volgens het Gerechtshof “mag van deze pensioenfondsen redelijkerwijs worden verwacht dat zij dit geschil gezamenlijk, op korte termijn en in goed overleg oplossen”, aldus het vonnis. Gommer zegt dat er stevige woorden vielen in de rechtszaal en vindt dat de rechters het nog netjes opgeschreven hebben. “Punt tien is echt een sneer van het hof”, aldus de advocaat.

Slachtoffer conflict

De rechters namen het de fondsen vooral kwalijk dat Food Connect het slachtoffer werd van het conflict. “Hierbij past niet dat een bedrijfstakpensioenfonds gedurende vele jaren zeer hoge premienota’s stuurt aan een bedrijf dat […] te goeder trouw is aangesloten bij een ander bedrijfstakpensioenfonds. Dergelijke premienota’s en de daaruit eventueel voortvloeiende juridische procedures, brengen voor het bedrijf en haar werknemers hoge financiële lasten en veel (pensioen)onzekerheid mee, wat maatschappelijk ongewenst is.”

Er zitten mensen in de fondsbesturen die elkaar commercieel het licht niet in de ogen gunnen

Gommer sluit zich aan bij die kritiek van het Gerechtshof. Volgens hem moeten de fondsen hun sociale statuur in acht nemen. “Het zijn geen bedrijven, het zijn sociale partners. Dan ga je overleggen in plaats van rechtszaken voeren. En als je er niet uitkomt, dan ga je maar naar Koolmees.”

Meer zaken

Gommer verwacht dat dergelijke zaken veel vaker voor zullen komen. “Je krijgt steeds meer diffuse bedrijven. Vroeger zaten ondernemingen met hun werkzaamheden veel meer in één hoek. Nu doen bedrijven alles. Je krijgt dus steeds meer discussie waar ze thuishoren.” Fusies liggen volgens Gommer voor de hand. Zelfs in de zaak van VLEP en PHC zou het kunnen. “Het gaat allebei over eten. Misschien moeten ze dan maar samengaan.”

Gommer verwacht overigens niet dat de bpf’s daar oren naar hebben, onder meer omdat ze van zichzelf vinden dat ze de beste pensioenregeling hebben. “Maar wie bepaalt dat?”, vraagt de pensioenadvocaat zich af. “Er zitten mensen in de fondsbesturen die elkaar commercieel het licht niet in de ogen gunnen. Ze moeten de belangen behartigen van hun deelnemers en niet de commerciële belangen van bijvoorbeeld de vermogensbeheerders”, aldus Gommer.

Reageer op dit artikel