nieuws

Sjaak Zonneveld (BrightPensioen): ‘Derde pijler past naadloos bij zzp’er’

Pensioen 1117

Zzp’ers verplicht mee laten doen in een bedrijfstakpensioenfonds is een slecht idee. Volgens commercieel directeur van BrightPensioen Sjaak Zonneveld zitten zelfstandigen niet te wachten op een pensioen in de tweede pijler. In een open brief aan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees vraagt Zonneveld daarom wat er mis is met de derde pijler voor pensioenopbouw.

Sjaak Zonneveld (BrightPensioen): ‘Derde pijler past naadloos bij zzp’er’

Koolmees zou naar verluidt wel oren hebben naar het voorstel van pensioenfondsen om zzp’ers verplicht te laten deelnemen. Vanuit het oogpunt van de fondsen is dat volgens Zonneveld begrijpelijk. “Zij zien de aanwas van jonge deelnemers al jaren afnemen waardoor ze door vergrijzing in de problemen komen. Maar in plaats dat pensioenfondsen zich aanpassen aan de veranderende arbeidsmarkt – mensen wisselen vaker van baan en/of arbeidsvorm – willen ze de klok terugdraaien zodat mensen weer hun leven lang bij één fonds aangesloten zijn. Maar de tweede pijler past niet.”

Schilders

Zonneveld betoogt dat de tweede pijler niet is ingericht op zzp’ers. De regels voor de communicatie zijn anders en de flexibiliteit waar zelfstandigen behoefte aan hebben is niet mogelijk bij de pensioenfondsen. De rechtszaak die momenteel gevoerd wordt bij de enige sector waar zzp’ers wel verplicht deelnemen (schilders en stukadoors), toont volgens Zonneveld aan dat zelfstandigen niet zitten te wachten op een verplicht pensioenfonds.

“Het is zeer onlogisch te proberen met wetswijzigingen zzp’ers de tweede pijler ‘in te duwen’. De bestaande zzp-pensioenoplossingen werken vergelijkbaar met tweede pijler oplossingen van verzekeraars of PPI’s. Je bouwt een pot vermogen op waarbij het risico richting pensioendatum via een lifecycle wordt afgebouwd. Alleen bij deze derde pijler oplossingen kunnen zzp’ers maandelijks bepalen óf en hoeveel ze inleggen”, zegt Zonneveld.

Reageer op dit artikel