nieuws

Vakbonden maken ook rekenrente tot breekpunt voor pensioenakkoord

Pensioen 2755

Als de rekenrente voor pensioenfondsen niet omhooggaat, zullen de vakbonden geen handtekening zetten onder een nieuw pensioenakkoord. Dat breekpunt hebben FNV, CNV en VCP gezamenlijk opgeworpen in een open brief. Op de opiniewebsite Joop.nl houden de gezamenlijke vakbondsleiders een pleidooi om de Europese rekenrente aan te houden. Minister Koolmees van Sociale Zaken wil de rekenrente niet kunstmatig verhogen.

Vakbonden maken ook rekenrente tot breekpunt voor pensioenakkoord

Volgens de gezamenlijke bonden hoort bij een nieuw pensioencontract een nieuwe rekenrente. “En die zal zeker beter moeten zijn dan de instabiele en extreem lage langetermijnrente (UFR). Zo geldt voor verzekeraars ook nu al de Europese rekenrente die stabieler en hoger is”, schrijven Tuur Elzinga (FNV), Arend van Wijngaarden (CNV) en Nic van Holstein (VCP) op Joop.nl. Als een nieuwe rekenrente geblokkeerd wordt, legt dat volgens hen ‘automatisch een onneembare hindernis op de weg naar het nieuwe contract.’ Eind augustus maakte FNV-voorzitter Elzinga ook het bevriezen van de AOW-leeftijd een voorwaarde voor het slagen van de onderhandelingen.

Lobbyen

Volgens het FD is Elzinga op de achtergrond al langer aan het lobbyen voor de Europese rekenrente. Vooral voor de pensioenen op de langere termijn is die gunstiger dan de huidige rekenmethode. Dat zou de pensioenfondsen een dekkingsgraad opleveren die enkele procentpunten hoger is, blijkt uit een rondgang van de krant langs verschillende fondsen.

Het verschil ten opzichte van de huidige rekenmethode is dat er bij verplichtingen die verder dan 20 jaar in de toekomst liggen, niet gebruik gemaakt wordt van de UFR. De UFR is een gemiddelde van de langetermijnrente over de afgelopen 10 jaar die door DNB momenteel is vastgesteld op 2,4 procent. De Europese toezichthouder op pensioenfondsen en verzekeraars Eiopa hanteert een andere methode en komt op een percentage van 4,05 procent.

Dalend percentage

Dat percentage zal volgens het FD in de toekomst overigens ook gaan dalen, omdat oudere jaren steeds minder zwaar meetellen in de berekening. De kans dat minister Koolmees akkoord zal gaan met de Europese rekenrente is volgens het FD klein. Het gat met de Nederlandse rekenmethode is groot en de Europese rekenrente ligt ook internationaal onder vuur vanwege de hoge percentages.

Reageer op dit artikel