nieuws

Privacywetgeving bedreigt zoektocht naar deelnemers bij vergeten pensioenen

Pensioen 953

Het geld van tienduizenden pensioenen ligt al jaren stof te vergaren bij de pensioenfondsen. Het dreigt er volgens Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, nog wel even te blijven liggen. In een interview met het Algemeen Dagblad vertelt Riemen dat de aanscherpte privacyregels een succesvolle zoektocht naar de rechthebbende deelnemers steeds meer in de weg staan. 

Privacywetgeving bedreigt zoektocht naar deelnemers bij vergeten pensioenen

De pensioenfondsen zijn al langere tijd op zoek naar deelnemers die vergeten zijn om hun pensioen aan te vragen, bijvoorbeeld omdat ze naar het buitenland zijn verhuisd. In totaal zou het gaan om € 350 miljoen aan niet geïncasseerd pensioen.

Komst AVG

Tegen het AD vertelt Riemen dat de fondsen tot nu toe honderden tot soms duizenden mensen wisten op te sporen die nog recht hadden op een pensioen.  Een vervolg op dat succes wordt volgens hem echter bedreigd door de komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hierdoor hebben de fondsen volgens Riemen geen toegang meer tot de benodigde informatie van de Belastingdienst, SVB en DUO. “De overheid schiet in een algehele kramp als het om de AVG gaat’’, aldus Riemen. “Wij vinden privacy ook belangrijk, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar de privacywetgeving is toch niet bedoeld om burgers dwars te zitten?”

Versoepeling regels

De pensioenfondsen willen naast de Basis Registratie Personen en de data van het UWV ook de voornoemde gegevens en het Niet Ingezetenen Register kunnen gebruiken. Een verzoek aan de verantwoordelijke staatssecretaris voor een versoepeling van de regels leverde echter geen antwoord op. De pensioenfederatie heeft nu haar hoop gevestigd op de Tweede Kamer die vandaag begint mee een evaluatie van de AVG.

Reageer op dit artikel