nieuws

PGGM bouwt organisatie om tot ‘massamaatwerkfabriek’

Pensioen 1729

Pensioenuitvoerder PGGM verwacht niet dat een eventueel pensioenakkoord een einde zal maken aan de discussie over het stelsel. Dat zegt bestuursvoorzitter Edwin Velzel in een interview in het FD. PGGM houdt daarom rekening met alle mogelijke uitkomsten. “’We gaan de organisatie ombouwen naar een ‘massamaatwerkfabriek’ waar we alle scenario’s aankunnen”, zegt Velzel. De pensioenuitvoerder van PFZW verwacht ongeveer 5 jaar nodig te hebben om zich aan te passen.

PGGM bouwt organisatie om tot ‘massamaatwerkfabriek’

In eerste instantie koersten de sociale partners af op een pensioenstelsel waar alle deelnemers persoonlijke pensioenpotjes kregen. Een optie die ook de voorkeur van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees heeft. Inmiddels lijkt het erop dat er een compromis ophanden is waarin iedereen in dezelfde pot blijft, maar met minder zekerheid over de uitkering.

“We hopen dat dit compromis er snel komt, zodat we weten waar we aan toe zijn”, zegt Velzel in het FD. “Tegelijkertijd zijn we ervan overtuigd dat het debat zich de komende jaren voort gaat zetten.” Vanwege de onzekere uitkomst van het pensioendebat wil de bestuursvoorzitter voorbereid zijn op alle scenario’s.

Keuzes bieden

Het voorbereiden op keuzevrijheid hoeft geen weggegooid geld te zijn als hervorming van het pensioenstelsel onbereikbaar blijkt. “Ook als de verplichtstelling per bedrijfstak blijft en er geen persoonlijke potjes komen, moet je deelnemers meer keuzes kunnen bieden. Dat vergt dan ook iets van de pensioenadministratie. Bijvoorbeeld als mensen een deel van hun pensioen willen opnemen om af te lossen op hun huis.”

Reageer op dit artikel