nieuws

Dekkingsgraad in de lift maar PMT en PFZW sluiten korting nog niet uit

Pensioen 1144

De beleidsdekkingsgraad bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW)  en Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT) is het vorige kwartaal opnieuw licht gestegen. Toch vinden beide fondsen het nog te vroeg om korting op de pensioenen uit te sluiten. Volgens Peter Borgdorff is het wachten op een goed pensioenakkoord.

Dekkingsgraad in de lift maar PMT en PFZW sluiten korting nog niet uit

De beleidsdekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) steeg in het derde kwartaal van
2018  van 100,6% naar 101,5%. De actuele dekkingsgraad steeg van 101,4% naar 103,4%. Peter Borgdorff, directeur van PFZW: “Het afgelopen kwartaal liet een licht verder herstel zien van de financiële positie. Toch is het nog te vroeg om te zeggen of een verlaging van de pensioenen van de baan is. Daarvoor moet de actuele dekkingsgraad
twaalf maanden lang gemiddeld boven de kritische grens van 104,3 % zijn. Dat zal nog even duren.”

Nieuw pensioenakkoord

Borgdorff hoopt dat de politiek en de  toezichthouder snel een klap geven op een nieuw pensioenakkoord. “De pensioenen kunnen al veel te lang niet meegroeien met de stijgende prijzen. Dat is steeds moeilijker uit te leggen, nu de economie op volle toeren draait. Het wordt de hoogste tijd dat werknemers die pensioen opbouwen en gepensioneerden daar ook wat van gaan merken.”

Cijfers PMT

Bij PMT steeg de beleidsdekkingsgraad in het afgelopen kwartaal van 101,9% naar 102,5%. Ook de dekkingsgraad op UFR-basis steeg van 101,8% naar 104,6%. De rente liep in de afgelopen maanden per saldo licht op, waardoor de verplichtingen in waarde daalden. “De dekkingsgraad stijgt tot nu langzaam maar we moeten niet teveel waarde hechten aan de stand van vandaag. De kans op korten is nog steeds reëel aanwezig. Een korting is pas uit beeld als de beleidsdekkingsgraad eind 2019 hoger is dan 104,3%”, aldus Jos Brocken, voorzitter PMT.

Reageer op dit artikel