nieuws

Langzamer stijgende levensverwachting meevaller voor pensioenfondsen

Pensioen 1394

Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) bevestigde woensdag wat veel partijen al hadden verwacht, de stijging van de levensverwachting vlakt af. De levensverwachting heeft invloed op de toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen en daarmee dus ook op de dekkingsgraad. Als de fondsen nu zouden overstappen op de nieuwe prognosetafel van het AG, dan zou volgens Aon de gemiddelde dekkingsgraad met 1 procentpunt toenemen.

Langzamer stijgende levensverwachting meevaller voor pensioenfondsen

Aon berekende aan de hand van de nieuwe prognoses dat vooral fondsen met een jong deelnemersbestand en relatief veel vrouwelijke deelnemers profiteren. Hun dekkingsgraad kan zelfs rekenen op een stijging van 1,6 procentpunt. Overigens blijft de beleidsdekkingsgraad die leidend is voor kortingen en indexatie volgens Aon onveranderd op 109 procent.

FNV

De vertraagde stijging van de levensverwachting wordt veroorzaakt door enkele jaren waarin de sterfte groter was dan voorspeld. “We verwachten dat de vertraging van de verbetering van de levensverwachting ook te zien gaat zijn in de CBS-tabellen. Dat is koren op de molen van de FNV,” zegt Frank Driessen van Aon Retirement & Investment. De vakbond stelde twee weken geleden alleen in te zullen stemmen met een pensioenakkoord als de AOW-leeftijd bevroren wordt op 66 jaar.

“De druk op het kabinet om een nieuw pensioenstelsel in te voeren neemt met de naderende Prinsjesdag alleen maar toe”, zegt Driessen.

Onderkant

Volgens Aon zijn de nieuwe prognosetafels een meevaller, maar is het nog geen oplossing voor de pensioenfondsen in de gevarenzone. De dekkingsgraden lopen uiteen van 100 tot 125 procent. “De verbetering van de dekkingsgraad ten gevolge van de nieuwe prognosetafel helpt de fondsen aan de onderkant, maar haalt ze nog niet helemaal uit de gevarenzone,” zegt Driessen. “De verbetering is gemiddeld 1 procentpunt, waar deze fondsen enkele procentpunten nodig hebben.”

Reageer op dit artikel