nieuws

‘Kabinet bereid rem te zetten op stijging pensioenleeftijd’

Pensioen 8494

Volgens de Volkskrant is het AOW-taboe van tafel. Minister Koolmees van Sociale Zaken zou vakbeweging FNV tegemoet willen komen in de discussie over pensioenhervormingen. Door de pensioenleeftijd pas in 2025 op 67 jaar te stellen, en niet al in 2021 zoals nu gepland is, hoopt het kabinet steun van FNV te krijgen voor een nieuw pensioenstelsel.

‘Kabinet bereid rem te zetten op stijging pensioenleeftijd’

FNV pleit al langer voor een rem op de stijging van de pensioenleeftijd. Sterker, zonder toezegging over de AOW-leeftijd wil de vakbeweging geen steun uitspreken voor een nieuw pensioenstelsel. Tot nu toe wilde minister Koolmees van Sociale Zaken hier niet op in gaan.

Doorbraak

Dat lijkt nu te veranderen, melden bronnen aan de Volkskrant. Volgens de krant heeft Koolmees een aanbod gedaan aan de FNV. De huidige plannen gaan uit van een pensioenleeftijd van 67 jaar in 2021. In het aanbod van de minister zou die AOW-datum vier jaar later pas worden bereikt.

Koolmees hoopt met dit aanbod een doorbraak te bereiken in de vastgelopen pensioenonderhandelingen. Een nieuw stelsel moet flexibeler zijn en de uitkering zal afhankelijker worden van de financiële situatie van een pensioenfonds. In plaats van een collectieve pot wordt er gesproken over individuele pensioenrekeningen.

Reageer op dit artikel